Video ja pildid: sügistormi suurim kahju sündis Valgerannas (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile üle Pärnumaa tuhisenud sügistorm viis tuhandetest kodudest elektri, tõstis merevee taset ja murdis suure hulga puid. Kõige trööstitum vaatepilt avanes pärast maru Valgerannas, kus keeristorm langetas paari hektari jagu metsa. Üks murdunud männipuid tabas elamu katusenurka ja purustas kaks sõiduautot.

Majaomanik Uno jutustas, et eile hilisõhtul oli õuest kuulda väga valju mürinat: naabrimees olla suisa arvanud, et lennuk kukkus alla. “See kestis ainult 30 sekundit ja siis oli kõik möödas,” ütles ta.

Vaatepilt, mis pärast keeristormi avanes, oli kirjeldamatu. Uno maja ümber nägi pikali maas sadu täies elujõus männipuid. Ühe jändriku männiga oli saanud pihta Uno maja garaažipoolne nurk ja puurisu all võis silmata maja juurde pargitud kaht sõiduautot.

Ülejäänud lähedal asuvad elamud pääsesid õnneks kahjudeta.

Uno maja juurde viiv Liini tee oli keeristormi järel muutunud läbipääsmatuks ja kohale rutanud päästjatel tuli sealt minema toimetada vähemalt poolsada puud, enne kui tee vabaks saadi. Kohalikud elanikud abistasid päästjaid väiketraktoriga.

“Maja ja autod olid õnneks kindlustatud,” märkis Uno.

Täna hommikul võis Liini tee kandis kuulda kõva saagide undamist. Esmalt kõrvaldasid Uno tellitud töömehed majale ja autodele murdunud puud. Veidi hiljem saabusid appi riigimetsa majandamise keskuse saemehed.

Keeristorm murdis Valgerannas hektarite jagu metsa.
Keeristorm murdis Valgerannas hektarite jagu metsa. Foto: Maris Moorits

Lääne päästekeskuse pressiesindaja Maris Mooritsa teatel möödusid eilne tormipäev ja -öö päästjatele erakordselt töörohkelt. Kokku said Lääne piirkonnas päästjad 108 väljakutset, mis tingitud tormikahjustustest: puud olid kas teele või elektritraatidele kukkunud. Pärnumaal tehti väljakutseid 68.

Kui välja jätta tohutu hulk murdunud puuoksi ja mõni pikali kukkunud puu Pärnu parkides ja tänavatel, ei tekitanud maru linnas suurt kahju. “Pärnu keskväljakul murdus lipuvarras ja jõe paremkaldal oli üks valgusti külili vajunud,” rääkis Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja Gerli Kõiv.

“Praegu hindabki enamik ametnikke väljas olukorda ja selgitab välja kahjusid,” sõnas Kõiv täna lõuna ajal.

Pärnu rannas jõuti küll suurem osa inventari enne sügistormi rannast minema viia, kuid siiski tekitas marutuul kaose, ajades ümber rannaelevandi ja lükates viltu võrkpallivõrgu poste ja rannakabiine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles