Loodusmaja tähistab viiendat aastapäeva teadusööga

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13. Teadlaste Öö tutvustab kodumaa kultuuri-, teadus- ja ajalugu.
13. Teadlaste Öö tutvustab kodumaa kultuuri-, teadus- ja ajalugu. Foto: Pernova

Sel nädalal toimub 13. Teadlaste Öö festival, mis tänavu esitleb Eesti Vabariigi 100 aasta teadus- ja kultuuripärandit. Pärnus tähistatakse üleriigilist sündmust reedel, mil Pernova loodusmaja korraldatud „Etnost tehnoni“ tutvustab kodumaa kultuuri-, teadus- ja ajalugu.

Pernova loodussuuna spetsialisti Merike Aringo hinnangul oskavad end ümbritseva suhtes teadlikud inimesed näha seoseid ühiskonna ja looduse protsesside vahel. Tema arvates õpetavad seesugused üritused teadmisi väärtustama. “Praktilise, loomingulise ja mängulise tegevusega laieneb meie silmaring ja oskus ümbritsevat maailma tunnetada,” leiab Aringo.

Loengud, töötoad ja näitused juhatavad külalised ajateljele, kus tehakse tutvust eri saavutuste, sündmuste ja leiutistega, mis Eesti Vabariigi 100 aastat nii lastele kui vanematele kirjeldavad.

Õhtune programm kostitab harivate loengutega nagu „Geenidest kosmoseni: mis kasu on Eesti teadusest?“ ja „Pärnu kuurort – unikaalse pärandiga kultuurimaastik“. Töötoad pakuvad teaduslikke ja meelelahutuslikke kohtumisi oma ala asjatundjatega. Näiteks uuritakse üheskoos, miks on eestlaste rahvuskala räim, ja õpetaja Marge Rulli käe all tutvutakse meie tantsu ajalooga.

Loodus- ja teadushuvilised leiavad programmist harivad väljapanekud ja loengud, mis jutustavad elektripirnidest, inimeste tervise arengust, Eesti looduskaitse ajaloost ja arhailistest sümbolitest. Samuti esitletakse Matsalu loodusfilmide festivali linateost „Sisalike saladused“, mis selgitab loodusteadust ja bioloogiametit.

Peale selle avab Pärnu muuseum õhtuks näituse „Inimesed meremaastikul“, esitledes linna kui märkimisväärset kalapüügi- ja kaubanduspiirkonda.

Teadlaste Öö Pärnu programmiga „Etnost tehnoni“ tähistatakse loodusmaja viiendat aastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles