Pildid: algas Sindi paisu lammutamine  

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algasid pikalt oodatud lammutustööd Sindi paisul. Sügise jooksul loodetakse lammutada jõepõhjani pool paisust ehk selle keskpaigast jõe paremkaldani ulatuv osa.

Keskkonnaagentuuri projektijuhi Külli Tammuri jutu järgi on ettevalmistustööd läinud igati plaanipäraselt  Kuna põuane suvi on hoidnud Pärnu jõe veetaseme madalala, oligi võimalik nüüd paisu lammutamisega alustada.

Töös kasutatakse kopalaadset masinat, millel haaratsi otsas suruõhul töötava piik, mis järk-järgult betoonpaisu purustab. Samuti on betoonis hulga raudtoestusi, mis tuleb lahti lõikuda ja paisult ära viia.

„Eile oli meil katsepäev, et proovida betooni tugevust,” rääkis Tammur. „Kuna kõik klappis, saimegi täna lammutamisega alustada.”

Tammur avaldas lootust, et kui ilma peab ja veemasse taevast alla ei saja, saab järgmised kolm nädalat või veidi kauemgi paisu lammutada.

Praegu ületab Pärnu jõe veetase vaid õige pisut keskmist ehk sügise kohta on jões vett suhteliselt vähe.

Paisu lammutatakse kihthaaval ja rohkelt võtab see aega seetõttu, et ööpäevas tohib jões vett langetada kõige rohkem 30 sentimeetrit, et suure vooluhulgaga ei läheks allavoolu paisu taha ladestunud setted.

Keskkonnaagentuuri tellimusel lammutab Sindi paisu ja seejärel rajab sinna kärestiku konsortsium GRK Infra AS ja Graniittirakennus Kallio Oy. Tööd kestavad kolm aastat ja lõpevad 2021. aasta juuli teises pooles.

Sindi paisu lammutamine läheb maksma kümme miljonit eurot. Projekti kaasrahastatakse Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles