Volikogu hääletab Rüütli platsi ümbernimetamise üle

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavolikogu otsustab novembriistungil Rüütli platsi ümbernimetamise Iseseisvuse väljakuks.
Pärnu linnavolikogu otsustab novembriistungil Rüütli platsi ümbernimetamise Iseseisvuse väljakuks. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavolikogu otsustab novembriistungil Rüütli platsi ümbernimetamise Iseseisvuse väljakuks. Ettepanekuid otsuse eelnõu kohta saab teha kahe nädala jooksul.

Pärnu linnavolikogu esimees Andres Metsoja esitas riigihalduse ministrile Janek Mäggile kohanimeseaduse alusel nimemuutmise taotluse mais. Kohanimenõukogu, mis ministrile oma seisukoha esitab, leidis, et kuna Rüütli plats kohanimena ei ole väga vana ja nime alus – ajalooline Rüütli tänava nimi – jääb alles, ei takista ümbernimetamist miski.

Riigihalduse ministri nõusoleku järel saab linnavolikogu nüüd kas uue nime poolt või vastu hääletada.

Linnavolikogu kuulutas kohanime muutmise eelteates, et eelnõu kohta on võimalik teha volikogule põhjendatud ettepanekuid 20. novembrini.

Kui volikogu kohanime muutmise otsuse 29. novembri istungil kinnitab, jõustub see teatavakstegemisel. Otsust saab vaidlustada 30 päeva jooksul teatavakstegemisest, esitades vaide kohanimenõukogule haldusmenetluse seaduses sätestatud korras või kaebuse halduskohtule halduskohtumenetluse seadustikus sätestatud korras.

Rüütli platsi ümbernimetamine Iseseisvuse väljakuks on kirjas Pärnu koalitsioonilepingus.

„Nime muutmise põhjuseks on konkreetse koha ajaloolise tähenduse rõhutamine. Kõnealuse väljaku vahetus naabruses asus ajalooline Endla teatri hoone, mille rõdult 23. veebruaril 1918 loeti esimest korda ette „Manifest Eestimaa rahvastele“, millega kuulutati välja Eesti iseseisvus. Selle sündmuse tähistamiseks on väljakule rajatud monument. Peame oluliseks selle nii Eestile kui Pärnule ajaloolise tähendusega sündmuse märkimist linnaruumis vastavanimelise väljakuga, mis oli selle sündmuse toimumispaik. Samal väljakul toimuvad regulaarselt riigi aastapäeva tähistamise rahvaüritused, näiteks manifesti avalik ettelugemine 23. veebruari õhtul.

Tänavu, kui tähistame Eesti Vabariigi loomise 100. aastapäeva, väljak rekonstrueeriti. Selle tulemusel saab see veel suurema hulga avalike pidulike ürituste, rahvakogunemiste, paraadide toimumispaigaks. Sellega seoses soovime koos rekonstrueerimistööde lõpetamisega anda väljakule uue ja väärika nime,” seisab kohanime muutmise otsuse eelnõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles