Püssitoru ette tuleb saada vähemalt 2000 metskitse

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metskitsega samaväärset arvukuse tõusu ei ole ühelgi teisel meie ulukiliikidest.
Metskitsega samaväärset arvukuse tõusu ei ole ühelgi teisel meie ulukiliikidest. Foto: Elmo Riig

Keskkonnaagentuuri andmetel on metskitsede arvukus Eestis soojade talvede tõttu viimasel viiel aastal hüppeliselt tõusnud. Mullu moodustasid suurulukitest metskitsed koguni 82 protsenti. Pärnumaal on metskitsi samuti arvukalt.

Metskitsede paljusus on looduse tasakaalu seisukohast ühtviisi nii hea kui halb. “Meelepärane on see ilve­sele ja hundile, teisalt kaasneb kõrge arvukusega suurem metsa- ja liikluskahju,” märkis keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna juhtspetsialist Rauno Veeroja. Lisades, et arvukuse tõusuga kasvab eri haiguste ja parasiitide leviku oht. Metsakahjust võiks Veer­oja sõnutsi välja tuua eeskätt kuusekultuuride kahjustused. Kui talviti muud rohelist süüa ei ole, hammustavad metskitsed kuuskedelt ära tipmised noored kasvud. Selle tagajärjel taimed hukuvad ja istutatud puudest asja­ ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles