Metsamehed ootavad tugevamat külma

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harvendusraiega saab mets Urissaare küla külje all paremad kasvutingimused, taamal tubli abiline harvester, mille juht lõunapausi peab, esiplaanil (vasakul) RMK Pärnumaa metskonna metsaülem Heiki Ärm ja praaker Jüri Maal.
Harvendusraiega saab mets Urissaare küla külje all paremad kasvutingimused, taamal tubli abiline harvester, mille juht lõunapausi peab, esiplaanil (vasakul) RMK Pärnumaa metskonna metsaülem Heiki Ärm ja praaker Jüri Maal. Foto: Urmas Luik

Mõni kraad külma ja üle maa kergelt laotatud lumevaip annavad metsamajandajatele justkui uue hingamise, nii RMK Pärnumaa metskonnaski, kus üks talviseid raie­tandreid jääb väikese Urissaare küla külje alla raieküpsesse männikusse.

Sujuva liigutusega klammerdab harvester ehk keeleuuendajate järgi saaglõikur lõikepea krobelise koorega tüve ümber, järab selle kallal veidi ja tõstab siis laasitud ja palgi mõõtu lõigatud tüve eemale.

Metsamasina päevane tööjõudlus võrdub paarikümne kogenud sae­mehe omaga. Raudse abilise “aju” napsab puu ja suunab selle kukkumise osavalt nii, et kasvama jäävad ei saa viga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles