Uuring: majutuses ja toitlustuses napib töötajaid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
OSKA tuleviku-uuringust selgus, et majutuse ja toitlustuse eriala lõpetab kutse- ja kõrgkoolides küllalt õppureid, kuid nad ei lähe sellele tööle või püsivad seal lühikest aega.
OSKA tuleviku-uuringust selgus, et majutuse ja toitlustuse eriala lõpetab kutse- ja kõrgkoolides küllalt õppureid, kuid nad ei lähe sellele tööle või püsivad seal lühikest aega. Foto: Arvo Meeks

OSKA tuleviku-uuringust selgus, et majutuse ja toitlustuse eriala lõpetab kutse- ja kõrgkoolides küllalt õppureid, kuid nad ei lähe sellele tööle või püsivad seal lühikest aega.

Uuringu ühe autori, OSKA analüütiku Mare Uiboupini sõnutsi tunnevad ettevõtted eriti puudust kokkadest, kelneritest ja administraatoritest. “Väiksema palgaga ametitesse ongi madala töötuse korral raske töötajaid leida. Edukad on ettevõtted, kes pakuvad töötajatele sobivaid tingimusi, koolitus- ja karjäärivõimalusi ning tunnustavad erialase väljaõppega töötajaid,” lisas Uiboupin.

Uuringu kokkuvõttes tehakse kutsekoolidele ettepanek pakkuda töötavatele inimestele senisest enam paindlikke lühiajalisi kursusi, nii­nimetatud õpiampse, et nad saaksid töö kõrvalt väikse­mate osadena erialaseid teadmisi ja oskusi või lisaeriala omandada. Nii püsivad töötajad kauem ametis ja täiendavad vajalikke oskusi.

Uuringu järgi suureneb aastani 2025 majutuse, toitlustuse ja turismi hõive kaks protsenti. Väike töökohtade arvu kasv ootab ees majutusettevõtete allüksuse juhte, administraatoreid, toateenijaid, kokki, giide ja aktiivtegevuse korraldajaid. Toitlustuse lihttöö tegijate, näiteks nõude­pesijate ja abikokkade järele tulevikus tarvidus mõnevõrra väheneb.

Tagasi üles