Tori vald paneb sümboolika rahvahääletusele

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks võimalikke Tori valla sümboleid on kavand “Hoburaud”.
Üks võimalikke Tori valla sümboleid on kavand “Hoburaud”. Foto: Tori vald

Tori valla sümboolikakomisjon esitas rahvahääletusele kolm heraldikakomisjoni heakskiidu pälvinud kavandit.

Tori vald on praegusel kujul juba üle aasta suur omavalitsus olnud. Oma sümboolikat, mille järgi inimesed neid ära tunneks, pole vallal endiselt.

Vallavalitsuse kokku kutsutud sümboolikakomisjon otsustas juba eelmisel aastal, et arvamust peavad saama avaldada valla elanikud, seetõttu korraldatakse märtsi esimesel nädalal rahvahääletus. Pärast elanike seisukoha teadasaamist langetab lõpliku otsuse volikogu, kuid rahva eelistuse teadmine annab vajaliku sisendi volikogu liikmetele otsustamiseks.

Elanike ette toodi kolm kavandit, mis on laekunud ideekorjelt ja mille on üle vaadanud riiklik heraldikakomisjon.

“Raudses liidus” kaldu asetsev lainelõige tähistab autori Kaupo Kangro sõnutsi valda läbivat Pärnu jõge ja kuldne hobuseraud viitab laiemale üldsusele teada-tuntud Tori hobusekasvandusele, mis sümbolina on lihtsasti Tori vallaga seostatav. Neli naelaauku hobuseraual tähistavad nelja liitunud omavalitsust. Kivikirves sümboliseerib kiviaegset Pulli asulat ning inimeste ettevõtlikkust ja töökust.

Roheline värv viitab metsarohkusele, looduskaitsealadele ja puhtale elukeskkonnale. Kuldne (kollane, K. N.) tähistab väärikust ja tarkust ning Tori põrgu liivakivist kaldajärsakuid. Must tähistab ajalugu, viljakust ja elujõudu. Viimased kaks on viited Pärnu maakonna vapivärvidele.

Üks võimalikke Tori valla sümboleid on kavand “Raudne liit”.
Üks võimalikke Tori valla sümboleid on kavand “Raudne liit”. Foto: Tori Vald

Kavandis

“Oda” sümboliseerib autori Liina Kaldi ütlust mööda lainelõige soiseid alasid, valda läbivat Pärnu jõge ja veekogusid, odaotsad viitavad jõule ja kaitsele, samuti vanimale teadaolevale inimasulale – Pulli asulale. Hobuseraud viitab Tori hobusekasvandusele ja tähistab õnne ja edu. Kuldne värv tähistab viljapõlde ja päikest, must aga viitab metsadele, loodus- ja jahiturismile ning sümboliseerib ajaloolisi tööstusi. Kavand “Hoburaud” sümboliseerib samu väärtusi, vaid odaotsteta.

Üks võimalikke Tori valla sümboleid on kavand “Oda”.
Üks võimalikke Tori valla sümboleid on kavand “Oda”. Foto: Tori Vald

E-hääletus toimub keskkonnas Volis, kuhu pääseb valla kodulehe esilehelt 4.–8. märtsini. Valida saavad rahvastikuregistri andmetel Tori valda sisse kirjutatud inimesed ja igaühel on üks hääl. Paberil on võimalik arvamust avaldada 5. märtsil Tori vallavalitsuses Sindis. Kui hääletatakse nii paberil kui elektroonselt, jääb kehtima paberil antud hääl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles