Lääne prefektuuri neljajalgsed turvalisuse tagajad ja elupäästjad

Karl Hütt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koerajuht Margit Härma abiline on Olari ehk Olli, seitsmeaastane Belgia lambakoer. Ta on pärit Soomest ja Eestisse toodi ta kahe kuu vanusena, sellest ajast ongi ta tegutsenud politseikoerana. Olli on õpetatud patrullkoeraks, selle kõrval osaleb ta laibaotsingu koolitusel, mida ta praeguseks on õppinud umbes aasta. Koerajuhi väitel on Olli hea korratagaja, sest kui teinekord suurüritustel kiputakse politseiga vaidlema või mitte kuuletuma, siis koera juuresolekul seda ei tehta. Tööst vabal ajal meeldib Ollile joosta ja mängida. Eriti naudib ta tirimismängu ja ta võiks seda teha tundide kaupa. “Kui ma mänguasja talle annan või Olli tõmmates selle kätte saab, on ta võitnud ja teeb auringi mänguasja suus hoides, urisedes ja raputades,” rääkis Härm.
Koerajuht Margit Härma abiline on Olari ehk Olli, seitsmeaastane Belgia lambakoer. Ta on pärit Soomest ja Eestisse toodi ta kahe kuu vanusena, sellest ajast ongi ta tegutsenud politseikoerana. Olli on õpetatud patrullkoeraks, selle kõrval osaleb ta laibaotsingu koolitusel, mida ta praeguseks on õppinud umbes aasta. Koerajuhi väitel on Olli hea korratagaja, sest kui teinekord suurüritustel kiputakse politseiga vaidlema või mitte kuuletuma, siis koera juuresolekul seda ei tehta. Tööst vabal ajal meeldib Ollile joosta ja mängida. Eriti naudib ta tirimismängu ja ta võiks seda teha tundide kaupa. “Kui ma mänguasja talle annan või Olli tõmmates selle kätte saab, on ta võitnud ja teeb auringi mänguasja suus hoides, urisedes ja raputades,” rääkis Härm. Foto: Erakogu

Lääne prefektuuris tagavad peale politseinike korda nende neljajalgsed kolleegid, kes terava nina ja kiire tegutsemisega on abiks olnud mitme seaduserikkuja tabamisel. Näiteks on koerad leidnud narkootikume, päästnud metsa eksinud inimesi ja aidanud tabada tagaotsitavaid.

Vanemkoerajuht Silvar Rattase sõnutsi on teenistuskoerte väljavalimisel oluline kutsikate vanemate ajalooline taust ja sugupuu. Valiku ühed eeldustest on hea ninatöö ja füüsiline vastupidavus.

Koerajuhi väitel algab teenistuskoerte koolitus kutsikatel kolme kuni viie kuu vanuselt ja see kestab eri moodulitena ligikaudu kaks aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles