Homsest saavad Tori valla elanikud sümboolikat valida

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori valla elanikud saavad homme valida kolme kujunduse vahel.
Tori valla elanikud saavad homme valida kolme kujunduse vahel. Foto: Tori vald

Tori vald on praegusel kujul juba üle aasta olnud inimestele üks suur omavalitsus olnud. Oma sümboolikat, mille järgi koduvalla ära tunneks, veel pole, kuid alates homsest on saavad  vallaelanikud uue sümboolika valida.

Vallavalitsuse kokku kutsutud sümboolikakomisjon otsustas eelmisel aastal, et oma arvamuse peavad saama avaldada elanikud, ja nii korraldatakse rahvahääletus. Pärast seda langetab lõpliku otsuse volikogu, kuid rahva eelistuse teadmine aitab volikogulastel otsustada.

Elanikud saavad valida kolm kavandi vahel, mis on laekunud ideekorjelt ja läbinud riikliku heraldikakomisjoni range pilgu: “Raudne liit”, “Oda” ja “Hoburaud”.

“Raudses liidus” kaldu asetsev lainelõige tähistab autori sõnutsi valda läbivat Pärnu jõge ja kuldne hobuseraud viitab laiemale üldsusele teada ja tuntud Tori hobusekasvandusele, mis on sümbolina lihtsasti Tori vallaga seostatav. Neli naelaauku hobuseraual tähistavad nelja liitunud omavalitsust.

Kivikirves sümboliseerib kiviaegset Pulli asulat ja inimeste ettevõtlikkust ja töökust. Roheline värv viitab metsarohkusele, looduskaitsealadele ja puhtale elukeskkonnale. Kuldne (kollane) tähistab väärikust ja tarkust, samuti Tori põrgu liivakivist kaldajärsakuid. Must tähistab ajalugu, viljakust ja elujõudu. Must ja kuldne on viited Pärnu maakonna vapivärvidelegi.

Kavandis “Oda” sümboliseerib autori väitel lainelõige soiseid alasid, valda läbivat Pärnu jõge ja veekogusid, odaotsad tähistavad peale jõu, tugevuse ja kaitse vanimat teadaolevat inimasustust Eesti alal– Pulli asulat. Hobuseraud viitab Tori hobusekasvandusele ja tähistab õnne ja edu. Kuldne värv märgib viljapõlde ja päikest, must aga viitab metsadele, loodus- ja jahiturismile ja sümboliseerib ajaloolisi tööstusi.

Kavand „Hoburaud” märgib samu väärtusi, vaid ilma odaotsteta.

Elektroonne hääletus kestab 4.–8. märtsini, hääletuskeskkonda pääseb valla kodulehelt.

Paberil saab hääletada 5. märtsil vallavalitsuses Sindis. Kaasas peab olema isikut tõendav dokument. Kui hääletatakse nii paberil kui elektroonselt, jääb kehtima paberil antud hääl.

Hääletustulemused edastatakse volikogu liikmetele, kes langetavad lõpliku otsuse sümboolika suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles