Ilmateenistus: äge vihmavaling võttis Pärnus loodusõnnetuse mõõtmed

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy

Eile õhtul kallas Pärnus vihma sellise hooga, et ilmateenistuse hinnangul võttis sadu lausa loodusõnnetuse mõõtmed.

Eile üle Eesti liikunud äikesetorm tõi kaasa üle 30 meetri sekundi puhuvad tuuleiilid ja kallas mõnes kohas tunniga maha üle poole juuni sademete normist.

Pärnu-Sauga ilmajaamas sadas ilmateenistuse andmete järgi kella 21 ja 22 vahel alla tunniga 48,7 millimeetrit sademeid: sellist ilmanähtust saab ilmateenistuse hinnangul juba nimetada loodusõnnetuseks.

Sauga ilmajaamas esinenud sajust tuli 19 millimeetrit vihmavett alla kümne minutiga, mis on 26 protsenti juuni sajunormist. Tunniga sadas maha tervenisti kaks kolmandiku kuu normist.

Teisipäeval oli maapinnalähedases õhukihis Lääne-Euroopas uus mitme keskmega madalrõhuala. Samal ajal kui põhja ja ida pool olid ülekaalus kõrgrõhkkonnad.

Lõunavoolus saabus Läänemerele teisipäeva õhtuks väga soe õhumass, mille temperatuur 1,5 kilomeetri kõrgusel jäi 13 ja 15 kraadi vahele. Samal ajal madalrõhuala mõju Skandinaavia kohal nõrgenes ja Islandilt liikus kõrgrõhkkond üle Soome Koola poolsaarele. See takistas sooja niiske õhu edasist liikumist põhja poole ja suunas Lääne-Euroopa madalrõhuala lohu üle Läänemere ja Baltimaade, mistõttu teisipäeva õhtul ja öösel liikus soojal frondil väga aktiivne äikesepilvede vöönd Liivi lahele ja oli sealt sunnitud edasi kulgema üle Lõuna-Eesti ja Läti itta.

Möllas äike ja esines üle 15 meetri sekundis puhunud tuuleiile ja väga tugevaid vihmahooge.

Kolmapäev möödus rahulikult, juba õhtul jõudis Läänemerele madalrõhulohk veel soojama õhuga, mis laienes neljapäeval üle Eesti.

Juba kolmapäeva hilisõhtul tekkisid merel äikesepilved, mis levisid kiiresti Hiiu- ja Saaremaale ja sealt edasi hommikuks üle Lääne-Eesti ning keskhommikuks oli äike jõudnud juba Peipsi äärde. Päev oli rahulikum, kuid õhtul tekkis Läänemerel uus madalrõhuala kese ja äikesepilvede areng aktiviseerus. Tekkinud soojas õhumassis tekkis aktiivne konvektsiooniala, kus arenes välja põhja-lõuna suunaline äikesepilvede vöönd, mis liikus üle Eesti itta.

Eile õhtul puhusid tugevamad tuuleiilid Pärnu-Sauga jaama andmetel üle 30 meetri sekundis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles