Pildid: Alevi kalmistul avaldati austust vabadussõjas langenuile

Urmas Luik
, fotograaf
Copy

Täna möödub 101 aastat Eesti vabadussõja puhkemisest, mispuhul Pärnumaa kaitseliitlased ja naiskodukaitsjad süütasid juba varahommikul mälestusküünlad Alevi kalmistul puhkavate vabadussõjas langenute kalmudel.

Keskhommikul toimunud mälestustseremoonial luges hingepalve Pärnumaa maleva kaplan Johannes Kakko. Vabadussõja mälestusmärgi jalamile asetasid pärjad linnavalit­suse, Kaitseliidu, toetuse väejuha­tuse staabi, reservohvitseride kogu Lääne osakonna, Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse ja Eesti sõjahaudade hoolde liidu esindajad.

Eesti kaotas vabadussõjas langenu ja heitluses muudel põhjustel hukkununa ligikaudu 5000 inimest ja Eesti sõjahaudade hoolde liidu andmetel on nendest 75 maetud Pärnu Alevi kalmistule garnisoni rahulasse. Peale nende on garnisoni kalmistule mulda sängitatud 29 teises maailmasõjas hukkunut ja sõdade­vahelisel ajal lahkunud 32 kaitseväelast ning ühiskonnategelast.

Eesti vabadussõda sai läbi 31. detsembril 1919 sõlmitud ja 3. jaanuaril 1920 jõustunud Eesti ja Nõukogude Venemaa vahelise vaherahuga.

Ametlikult lõppes sõda 2. veebruaril 1920 Tartu rahulepinguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles