Korteriühistute liit: Pühade meelelahutus ei tohi naabreid segada

Pärnu Postimees
Copy
Advendiaja algusega süttisid Pärnu kesklinna tänavatel ja parkides, aga ka paljudes kodudeski jõulutuled.
Advendiaja algusega süttisid Pärnu kesklinna tänavatel ja parkides, aga ka paljudes kodudeski jõulutuled. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti korteriühistute liit teavitab, et vilkuvate tulede, rõdude kaunistamise ja ilutulestikuvahendite kasutamisega tuleks piiri pidada.

“Viimasel ajal on taas meieni jõudnud juhtumeid, kus inimesed on hädas kõrvalmaja rõdudel häirivate vilkuvate pühadekaunistusega. Samuti kaevatakse igal talvel ilutulestikuvahendite kasutamise üle korrusmajade vahel,” lausub Eesti korteriühistute liidu õigusosakonna juhataja Urmas Mardi.

Kindlasti ei tohiks ilutulesid lasta korrusmajade vahel ega rõdudel, kuna tegemist on väga suure ohuga elanike varale ja tervisele. “Juhtumeid, kus rakett on lennanud naabermaja rõdule ja selle süüdanud, on juba ette tulnud,” räägib Mardi. Samuti ei pea ta õigeks nende kasutamist kogu detsembri jooksul.

“Inimesed kurdavad selle lõputu paugutamise üle, mis Eestis juba hilissügisel lahti läheb,” nendib Mardi. Ta leiab, et piirangud tulevärgi müügiaja ja kasutuskoha suhtes võiks kõne alla tulla. Paljud riigid on selle kohta seadnud karmid reeglid.

Näiteks Soomes või Saksamaal saab ilutulestikku osta vaid detsembri lõpupäevil. Ja Inglismaal on eraisikutel tulevärgi kasutamine avalikes kohtades nagu tänavatel ja teedel lausa keelatud.

Väga häirivaks on kujunenud vilkuvad ja muusikalised jõulukaunistused, mida inimesed rõdudele riputada armastavad.

“Valgussõu ja jõululaulud võivad olla toredad, aga kui neid 24 tundi ööpäevas vastu tahtmist kuulama pead, kujuneb sellest müraterror,” märgib Mardi. Ta soovitab sellistest kaunistustest, mis teisi inimesi häirida võiks, loobuda.

Õigusosakonna juhataja annab nõu, et korteriühistu sisekorda võiks kirjutada maja, sealhulgas rõdude ehtimist puudutavad reeglid. “Samuti selle, millal kaunistused maha võetakse, et jõulutuled jaanipäevani ei ripuks,” pakub Mardi. Nii saab tema sõnutsi vältida olukorda, kus rõdudele ilmuvad silma riivavad ja müra tegevad vidinad. Lohakalt kinnitatud kaunistused võivad muutuda ohtlikuks, kui need näiteks tugevama tuulega alla kukuvad.

“Igaühele jääb aga alati võimalus kujundada korter soovide kohaselt,” sõnab Mardi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles