Toidulaua katjaid mõjutavad heitlik ilm ja kõikuv varumishind

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Eelmise aasta teraviljasaak oli 77% suurem kui 2018. aastal ja 6% kõrgem kui 2015. aastal, mil ilm samuti põllumehi hoidis.
Eelmise aasta teraviljasaak oli 77% suurem kui 2018. aastal ja 6% kõrgem kui 2015. aastal, mil ilm samuti põllumehi hoidis. Foto: Mailiis Ollino

Piimatootmisel on tulevikku. Seda kinnitavad nii lahkunud aasta arvandmed kui Pärnumaal tehtud suur rahapaigutus kahte farmi. Otsa tegi lahti OÜ Kaisma, kus mullu jaanuaris avati 303kohaline noorloomalaut kahe läga- ja söödahoidlaga. Ligemale 1,3 miljoni eurose rajatise ehitamiseks andis laenu SEB, toetas põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA).

“Noorkarjalaut tagab meie kui piirkonna suurima tööandja kestmise, sest selleta oleks tootmine majandus- ja keskkonna­tingimuste karmistudes väga raskeks läinud,” möönis OÜ Kaisma tegevjuht Ly Kivikas.

Toorpiim

Oktoobris avas OÜ Weiss 1016kohalise farmikompleksi Viisireiu külas koos kujur Mati Karmini loodud mälestusmärgiga Eesti elu hoidjale – lüpsilehmale. Üli­moodsa suurfarmi ehitamist toetas PRIA poole miljoni euroga, SEB laenas viis miljonit eurot ja osaühing lisas oma raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles