Heli Tooman lisab kodulinnale rahvusvahelist mõõdet

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ammende villas vastuvõtul säras Pärnu aasta naine 2011 dotsent Heli Tooman talle omase naeratusega näol.
Ammende villas vastuvõtul säras Pärnu aasta naine 2011 dotsent Heli Tooman talle omase naeratusega näol. Foto: Urmas Luik

Minutipealt kokkulepitud ajal ulatab Pärnu 14. aasta naine Heli Tooman Endla Teatrikohvikus terekäe ja istub lauda, ees harjumuspäraselt tass musta, kuid magusa kange kohviga.

Jutuajamise-eelsel õhtul andis linnapea Toomas Kivimägi Heli Toomanile kui Tartu ülikooli Pärnu kolledži turismimajanduse dotsendile ja osakonna juhatajale Ammende villas vastuvõtul üle Pärnu aasta naise 2011 meene ja kalligraafilise tunnistuse.

Elu ühe tippsündmuse sära kaunistab vastpärjatu nägu, kuigi ta möönab tagasihoidlikult, et inimeste tegusid ja toimetamisi on väga raske kaaluda ja mõõta ning talle omistatud tähelepanu laieneb õppeasutusele ja kolleegidele. Selle tähelepanu keskmes on rahvusvahelise turismi- ja hotellikoolide assotsiatsiooni EUHOFA Internationali 50 aasta juubeli kongressi korraldamine septembris Pärnus, Toomani sünni- ja kodulinnas.

Kuulajad basseini

Pärnu kolledži kõrval oli esimest korda Ida-Euroopas peetud suursündmuse korraldaja ka Eesti hotelli- ja turismikõrgkool ning toimkonna jalad võttis ilmselt nõrgaks Toomani julge mõte viia kuurorditeemaline akadeemiline loeng basseini ja selle äärde, Tervise Paradiisi veekeskusesse.

Tagantjärele meenutavad maailma poolesaja tugevama turismikooli juhid kongressi “Turismiharidus heaolu ja elukvaliteedi arendajana” elamuslikuma osana basseiniloengut ja näitavad fotosid, kus soliidsed daamid-härrad poseerivad pildistajatele supelkostüümides või pehmetes valgetes hommikumantlites.

Sellise ettevõtmise varjust aimub alati särava Heli Toomani sinasõprus veega, sest ta on kirglik ujuja ning veekeskuse külastaja ajal, kui meri jääs.

“Kiireid ja töiseid päevi on palju, aga ma olen eluaeg olnud aktiivne sporditegija ja sellest ajast, kui Tervise Paradiisi veekeskus avati, käin hommikuti seal ujumas,” räägib aasta naine oma nipist näha välja värske, nagu polekski tusatuju tekitajaid ümberringi. “Töötajad on lahked, ümbrus kena, vaade on kena, emotsionaalselt saab päev kena alguse ja olenevalt sellest, mis kell pean tööl olema, jõuan seal juuksed korda teha ja silmad värvida, mõtiskleda.”

Tormiilmadega tõmbab ta mütsi kõvasti pähe ja läheb mere äärde, nautima looduse metsikut ilu.

Annab tooli üle

Kolleegid kolledžis teavad, et uuest aastast annab Heli Tooman turismiosakonna juhataja tooli üle turismimajanduse lektorile Heli Müristajale.

“Tahan anda teistele võimaluse ja võtta elu veidi kergemalt,” põhjendab ta läbimõeldud otsust.

Turismikõrghariduse andmine rajatud õppeasutuses algas tollase direktori Riina Müürsepa ajal, kes, nagu jutukaaslane ütleb, võttis ta punti ja kutsus õppejõuna tööle. Valdkonna tundmise pagasisse oli ta selleks ajaks pakkinud Pärnu KEKis (kolhoosidevaheline ehituskontor) saadud väärtuslikud kogemused puhkebaaside juhtimisel, ametiühingu esimehena töötajatele N Liidus turismireise korraldades.

Aasta alguses esitles Tooman töökohas õpikut “Kuidas kasvab turismipuu? Turismimajanduse alused”, mis on põhjalik trükis turismiõppuritele ja õppejõududele. Õpiku ettevalmistamisel tegi autor koostööd keeleteadlaste ja turismispetsialistidega, pöörates suurt tähelepanu emakeelse erialaterminoloogia arendamisele ja kasutamisele.

Otsa saav aasta läheb Pärnu kolledži ajalukku kui esimese rahvusvahelise magistriõppekava “Heaolu- ja spaateenuste disain ja juhtimine” esimese lennu teelesaatmise aasta. Toomani alustatud õppekava järgi õpib välisriikide magistrande, kelle kodumaa on Tai, Lõuna-Korea, Kambodža, Venemaa, Ukraina, Läti, Soome.

Kodulinna võlud

“Mul on töö, mis mulle meeldib, ja võin rõõmustada, et olen maailmas saanud palju ringi rännata, aga alati kui tagasi jõuan, olen kohutavalt õnnelik, et elan niisuguses kaunis ja turvalises linnas nagu Pärnu,” kinnitab vestluskaaslane endale omase mõtliku naeratusega.

Aasta naise ja mehe tunnustamisel kinkis Tooman Pärnu linnavalitsusele kaks kogumikku kolledži tudengite kirjatöödega. Need sisaldavad väärt mõtteid, kuidas muuta Pärnu veel külalislahkemaks ja turismi- ning inimsõbralikumaks.

Esimese köite pealkiri on “Kuidas arendada Rüütli tänav esimeseks heaolutänavaks Eestis” ja teisel köitel “Pärnu kui heaolusihtkoht”.

“Mõtleme sellele, kuidas linna paremaks saada,” kostab rahvusvahelise mainega õppejõud, kes sellesse on andnud oma panuse ka Lions Club Pärnu Koidula liikme ja eelmise presidendina.

Uut aastat tervitab Tooman kodulinna lähedal tütre peres, jõulude ajal võõrustas ta lähedasi ja Tallinnas elavat poega oma kodus. Ta on tütrelaste Markuse ja Kirke Mia hea vanaema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles