Aasta keskkonnateo tegid kliima eest streikinud noored

Meelis Kalme
Copy
Pärnu koolinoorte kliimastreik Iseseisvuse väljakul möödunud aasta aprillis.
 
Pärnu koolinoorte kliimastreik Iseseisvuse väljakul möödunud aasta aprillis.  Foto: Urmas Luik

Eesti keskkonnaühenduste koja (EKO) teatel valiti möödunud aasta keskkonnateoks Fridays for Future kliimaaktivistide algatus tõmmata tähelepanu üleilmsele kliimakriisile, keskkonnakirve sai käsitlus intensiivsest metsamajandamisest kui selle kriisi päästerõngast.

Fridays For Future liikumine on 2018. aastast kliimaprobleemidele tähelepanu tõmmanud kümnetes riikides, globaalsetel streikidel on kaasa löönud miljonid inimesed. Algatusega liitusid möödunud märtsis Eesti nooredki, avaldades meelt Tallinnas, Tartus ja Paides, et tõmmata avalikkuse tähelepanu süvenevale kliimakriisile.

Sealt edasi on toimunud streigid nii Tallinnas kui Tartus igal reedel. Samuti on noored tõstnud teema esile massi- ja sotsiaalmeedias, paljud neist võtsid osa tänavusest arvamusfestivalist, kus osalesid avalikus vestlusringis president Kersti Kaljulaidiga. Fridays For Future Eesti vedas eest mitmesuguseid avalikke sündmusi septembris kliimanädalal, seekord juba rohkemates linnades: Tallinnas, Tartus, Rakveres, Pärnus, Kärdlas ja Kuressaares.

“Meil kõigil on põhjust olla kliimastreigid algatanud noortele tänulikud, sest nad on teinud oma väheste vahendite, ent suure pühendumise toel märkimisväärse edasimineku kliimamuutuste olulisuse ja pakilisuse tunnetamisel ühiskonnas,” rääkis Eestimaa Looduse fondi juhatuse aseesimees Siim Kuresoo pressiteate vahendusel.

“Noorte sõnum on olnud selge: otsustajad peaksid kuulama teadlasi ning asuma tegutsema kohe. Tarmukate ja kindlameelsete noorte jõuline esiletõus tuleviku asjus kaasarääkimisel on lootustandev märk nii kesk- kui ühiskondlikus plaanis,” märkis Kuresoo.

Läinud aasta keskkonnategudena leidsid äramärkimist veel Tartu rattaringlus ja keskkonnaameti algatatud avalik muruniitmise  diskussioon.

Keskkonnakirve kandidaatide seast tõusid esile veel valitsuse ja Eesti Energia jätkuv kavatsus rajada põlevkiviõli- ja rafineerimistehas ning teadusrahastamise leppe eiramine valitsuses.

EKO valis aasta keskkonnateo ja -kirve saaja 17. korda. Eesmärk on tunnustada loodushoidlikke ja taunida -vaenulikke tegusid või tegematajätmisi.

Pärnu koolinoorte kliimastreik Iseseisvuse väljakul möödunud aasta aprillis.
Pärnu koolinoorte kliimastreik Iseseisvuse väljakul möödunud aasta aprillis. Foto: Urmas Luik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles