Suur osa Pärnumaast on nüüdsest kaetud äsja tehtud ortofotodega

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu linna ortofoto.
Pärnu linna ortofoto. Foto: Kuvatõmmis/maa-ameti geoportaal

Maa-amet avaldas 30. aastapäeva künnisel uued ortofotod, mis katavad üle poole Eestist, hõlmates suuremaid asulaid ja riigi lõunapoolset osa, sealhulgas enamikku Pärnumaast.

Kümnesentimeetrise ruumilise lahutusvõimega ortofotod tehti Pärnu linnast ja 25sentimeetrise lahutusvõimega fotod valmisid pärast suvist ülelendu suuremast osast Pärnumaast.

Ortofotode lahutusvõime jääbki kümne ja 25 sentimeetri vahele, tiheasustusaladel on see suurem ja hajaasustuses väiksem. Sellise lahutusvõime puhul on ortofotolt peale hoonete ja teede eristatavad näiteks väiksemad rajad, aiad, okas- ja lehtpuud.

Ortofotod on tehtud 2019. aasta kaardistuslendudel kogutud materjali põhjal ja neid saab vaadata maa-ameti geoportaalis.

Eelmise suve ülelendude käigus pildistatud alad.
Eelmise suve ülelendude käigus pildistatud alad. Foto: Maa-amet

Maa-amet tähistab tänavu 30 tegevusaasta täitumist. Tänu aastatega täiustunud tehnikale ja kogemustele on ortofotode kvaliteet pidevalt tõusnud,” ütles maa-ameti peadirektor Tambet Tiits. “Ka ortofotode kasutusvaldkond üha laieneb, neid ei kasutata ainult kaardistamise alusmaterjalina, vaid ka põllumajandustoetuste kontrollimisel, juriidilise tõendusmaterjali ja planeeringute alusena, samuti ettevõtlustegevuse kavandamisel ja mujalgi,” lisas Tiits.

Ortofotod on töödeldud aerofotod, mis kajastavad looduses esinenud olukorda ülelennu ajal. Ortofotode aluseks võetud aeropildid ja kõrgusandmed on kogutud spetsiaalsete kaardistuslendude käigus, mida tehakse igal aastal poole Eesti kaupa: kordamööda Eesti põhja- ja lõunapoolne osa. Suuremate asulate ortofotosid uuendatakse igal aastal. Kaardistuslennud toimuvad ilusa ilmaga kevadel ja varasuvel, mil lumi on sulanud ja maa taimestikuga veel katmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles