Karmen Joller: Arstil on õigus vaikida (6)

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Eesti perearstide seltsi juhatuse liige Karmen Joller on seisukohal, et politsei teavitamine lähisuhtevägivallast on iga arsti enda otsus. Samuti peab kannatanu seda soovima ja peretohtri roll ongi eelkõige teda selles julgustada. 
Eesti perearstide seltsi juhatuse liige Karmen Joller on seisukohal, et politsei teavitamine lähisuhtevägivallast on iga arsti enda otsus. Samuti peab kannatanu seda soovima ja peretohtri roll ongi eelkõige teda selles julgustada. Foto: Sander Ilvest

Pärnu politseijaoskonna juht Üllar Kütt tõi Pärnu Postimehele antud intervjuus välja, et perevägivalla vastu võitlemisel on tarvis parandada koostööd perearstidega, kes senisest agaramalt peaksid lähisuhtevägivallast teavitama õiguskaitseorganeid. Eesti perearstide seltsi juhatuse liige Karmen Joller ütles, et teavitamata jätmine on tavaliselt põhjendatud.

“Nad (perearstid, A. K.) teavad lähisuhtevägivalla juhtumitest suhteliselt palju, aga see info ei jõua alati meieni,” tõi Kütt esile. Perearstid põhjendavat seda andmekaitse ja arsti-patsiendi suhte konfidentsiaalsusega. “Minu teada pole meil sellist seadust, mis keelaks kuriteost teavitamast. Pigem vastupidi: kuritegudest just tuleb teada anda,” ütles Kütt.

Joller on aga seisukohal, et teavitamine on iga arsti enda otsus. “Ja arstil on ka seaduslik õigus jääda vaikima, just sellesama patsiendi ja arsti suhte konfidentsiaalsuse pärast,” põhjendas ta.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles