RMK istutab Pärnumaale üle 2,5 miljoni puu, sel aastal ei toimu avalikke istutustalguid (1)

Pärnu Postimees
Copy
Foto: Marianne Loorents

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) istutab sel aastal riigimetsa 22,4 miljonit taime, mida on rohkem kui kunagi varem, panustades metsa istutamisse ja noore metsa hooldusse 19 miljonit eurot. Pärnumaal plaanitakse mulda panna 2 562 500 taime.

Istutamisega pannakse alus uuele metsapõlvele. Tänavu kavatsetakse Pärnumaal istutada üle 1,3 miljoni männi, 910 000 kuuske ja 330 000 kaske, peale selle sangleppi ja tammesid kokku 17 500.

Kõik taimed on kasvatatud RMK taimlates.

“Istutamine on alles kõige algus ja meie tööd ei piirdu sellega. Edaspidine aastaid vältav metsakasvatus ja -hooldus on veel olulisem etapp, kuigi jääb enamasti kõrvaltvaatajale nähtamatuks. Kui istutad, aga ei kaitse taimi kahjustuste eest ega hoolda noort kasvavat metsa, ei saavuta oodatud tulemust,” ütles RMK metsakasvatustalituse juhataja Toomas Väät.

Suurem osa istutustöid tehakse aprillis ja mais. Kahe kuuga pannakse Eestis kasvama üle 21 miljoni puutaime. Miljon kuusetaime pannakse mulda sügisel, mil küllaldane niiskus ja jahedam ilm soosivad taime kasvamaminekut, peale selle aitab sügisistutus hajutada kevadist koormust.

Avalikkusele mõeldud metsaistutuse talgupäevad on koroonaviiruse leviku tõkestamiseks tühistatud.
Avalikkusele mõeldud metsaistutuse talgupäevad on koroonaviiruse leviku tõkestamiseks tühistatud. Foto: Rmk

Kuna enamik taimi istutatakse käsitsi, pakub metsaistutamise hooaeg riigis tööd 1700 inimesele. Kolmandik töötegijaist on RMK raietöölised ja ülejäänud riigihanke alusel leitud lepingupartnerid. Kolmandat aastat kasutatakse masinistutust, mis ühe võttega teeb ära nii maapinna ettevalmistuse kui ka istutamise.

RMK uuendab tänavu alasid 12 300 hektaril, peale raielankide neid alasid, kus varem metsa ei kasvanud, näiteks väheväärtuslikud rohumaad, põõsastikud ja karjäärid. Uuendatavast alast enamikule istutatakse puutaimed. Ülejäänud alale külvatakse seemned või aidatakse maapinna ettevalmistamisega kaasa looduslikule uuenemisele. 1600 hektarit lehtpuudele sobivaid kasvukohti jäetakse looduslikule uuenemisele.  

RMK järgib ise ja nõuab lepingupartneritelt, et viiruse leviku tõkestamiseks mõeldud meetmed oleks täidetud. Muu hulgas hoiame vahet objektil, hajutame inimesi 8000 uuendamistöid vajava objekti vahel ja jälgime hügieeninõuete täitmist taimeladudes ja metsas.

Väädi sõnutsi muutis RMK tänavu istutamisega seotud tööprotsesse, et täita koroonaviirusest tingitud eriolukorra ohutusnõudeid.

“RMK järgib ise ja nõuab lepingupartneritelt, et viiruse leviku tõkestamiseks mõeldud meetmed oleks täidetud. Muu hulgas hoiame vahet objektil, hajutame inimesi 8000 uuendamistöid vajava objekti vahel ja jälgime hügieeninõuete täitmist taimeladudes ja metsas,” kinnitas Väät.

RMK tasub istutustööde eest sügisel tehtud hanketingimuste alusel, peale selle tühistas RMK seoses eriolukorraga töövõtjatele lepinguaegse tagatisraha nõude. 

Avalikkusele mõeldud metsaistutuse talgupäevad on koroonaviiruse leviku takistamiseks tühistatud. Huvilised leiavad infot RMK kodulehelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles