Matek asutab rendipinnalt valmivasse tehasesse kolima

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puitkarkassil elementmajade tootja Mateki Turba tänavale kerkinud tehasehoones käib praegu 8000ruutmeetrise betoonpõranda valamine.
Puitkarkassil elementmajade tootja Mateki Turba tänavale kerkinud tehasehoones käib praegu 8000ruutmeetrise betoonpõranda valamine. Foto: Ardi Truija

Eesti vanima puitkarkassil elementmajade tootja AS Mateki uue tehase ehitus Pärnus Turba tänaval on jõudnud lõpusirgele, juba jaanuari lõpus algab sissekolimine.

Praegu toimetab Matek 6000ruutmeetrisel rendipinnal Savi tänaval Makroflexi ja Pärnu plaaditehase vahel, ent niipea kui valmiv tehas ehitajalt üle võetud, hakatakse täiel võimsusel selles ligemale 8000ruutmeetrise tootmispinnaga majas puidust mooduleid ja tasapinnalisi elemente valmistama.

See peaks toimuma märtsi teisel nädalal, sest ehituse peatöövõtja AS Nordeconi Pärnu tütarfirma AS Eston Ehitus on lubanud hoone ühes seadistustega Matekile üle anda 28. veebruaril. Uude majja hakatakse tasapisi kolima jaanuari lõpus.

Projekti kogumaksumuseks ühes kinnistu ostu, ehituse ja tehnoloogilise sisseseade ümberkolimisega tuleb 3,5 miljonit eurot, mida Matek finantseerib nii omavahenditest kui pangalaenust.

Võimsus kahekordistub

Ettevõtte tegevdirektor Sven Mats (pildil) ütleb, et mullu suvel alanud tehaseehitus on kulgenud sujuvalt, harvad ootamatused on jooksvalt lahendatud. Ehkki esialgu loodeti ehitusele juba 2011. aasta kevadel start anda, nihutasid projekteerimistööde venimine ja ehitaja leidmine tehase valmimist mõne kuu edasi.

Kuid tänavune lumeta tali on Matsi sõnade järgi ehitustöid igati soodustanud. “Meie peamine mure tehaseehituse puhul polnud hoone ise, vaid mure seda ümbritseva 15 000ruutmeetrise platsi pärast, mis vajas asfalteerimist. Kartsime, et ei jõua enne lumetulekut seda ära teha, aga et lund ei tulnud, saime töö tehtud,” räägib Mats.

Vastses tehases saab toota aastas 120 000 ruutmeetrit tasapinnalist elementi ja 10 000ruutmeetrise põrandapinnaga ruumelementi ehk praegusega võrreldes Mateki tootmismaht kahekordistub.

Samal ajal pole ettevõtte tootmisvõimekuse kasv ainus põhjus, miks otsustati rendipinnast oma tehase kasuks loobuda.

Matsi selgitust mööda toimib senisel pinnal tootmislogistika ebaloogiliselt, materjal liigub eri sektsioonide vahel edasi-tagasi.

Uues tehases seda muret pole, maja on Mateki kahe tootmissuuna – tasapinnaliste elementide ja ruumelementide vahel jaotatud nii, et hoone ühe otsa hõivab väljalõigatavate puitkomponentide sektsioon ja teise moodulite tootmine.

Maja keskossa jäävad pakkimine, administratiiv- ja puhkeruumid.

Põhiturg Skandinaavias

Praegu on Matekil Pärnus palgal sadakond töötajat. Firma müügiosakonnas, mis asub Tallinnas, on ametis 25 inimest ja seda Matek Pärnusse ei koli.

Mateki tootmine põhineb puhtalt projektidel, rõhutab Mats. Kui neid on enam, võib ettevõte töökäsi juurde palgata. Küll tunnistab ta, et mullu muutusid majandusolud tunamullusega päris palju ja pikemat stabiilsusperioodi ta ees ootamas ei näe.

 “Praegu on selline halb seis, kus Euroopa heitliku finantsolukorra tõttu tõmbuvad esimesena kokku ehitus ja kinnisvara. Meie põhiturgudel Norras ja Rootsis, kuhu ekspordime 95 protsenti toodangust, pidurdus ehitusmaht 2011 oluliselt ja ma ei usu, et 2012 siin suurt midagi muutub.”

Matekki andis läinud aastal, võrreldes 2010. aastaga, käibes järele, kuid säilitas kasumlikkuse.

Siiski on Mats optimistlik, sest ütleb, et ettevõte ei konkureeri Eesti, vaid Skandinaavia tootjatega, olles neist paindlikum ja efektiivsem.

“Meie puitkarkassist elementmajade kvaliteet on meie sihtturgudel kindlasti kõrgel tasemel. Kui tuua võrdlus automaailmast, siis toode, mida tehakse Matekis, on oma kvaliteedilt tellija kõrgeid ning individuaalseid ootusi täitvalt ja paraku hinnaltki võrreldav Mercedes-Benziga,” kinnitab Mats.

Lõviosa Mateki toodangust moodustavad kortermajad, ühiskondlikud hooned, nagu näiteks lasteaiad, koolid, kuid projekteeritakse ja valmistatakse ka eramuid.

Enamik ehituselementidest pannakse Matekis kokku positsioonipingil ja uusi tööpinke ei kavatseta esialgu suurel hulgal soetada. “Esmalt saame tehase valmis ja sisse kolitud, siis investeerime uude tehnoloogiasse,” avaldab Mats. “Üritame asju talupojamõistusega step by step teha.”

Tehase laiendamise võttis Matek ette tänu langenud ehitushindadele. Senisest suurema tootmispinna peale mõeldi viis–kuus aastat, enne kui kopp maasse löödi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles