Väike pianist oli edukas Youtube’is korraldatud konkursil

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Distantsõppe tõttu ei saanud klaveriõpetaja Renata Marksalu oma edukat õpilast Milana Zotovychi kallistadagi, kuid õnneks tegi seda varem ja jäi pildilegi.
Distantsõppe tõttu ei saanud klaveriõpetaja Renata Marksalu oma edukat õpilast Milana Zotovychi kallistadagi, kuid õnneks tegi seda varem ja jäi pildilegi. Foto: Erakogu

Lätis Daugavpilsis Oskar Stroki nimelisel rahvusvahelisel noorte pianistide konkursil saatis edu Pärnu muusikakoolis Renata Marksalu käe all õppivat üheksa-aastast Milana Zotovychi.

Daugavpilsi konkurss väärib tähelepanu mitmeski mõttes: võistlus toimus esimest korda, konkureeriti kahes grupis, neist ühes muusikakoolide õpilased, teises klaverit huviringis või muusikakoolis lisaerialana õppivad lapsed. Ja lõpuks: eriolukorra tõttu korraldasid lätlased võistluse Youtube’i vahendusel samal ajal kaheksas riigis, mis on teadaolevalt ainuke sel viisil toimunud rahvusvaheline muusikakonkurss.

Daugavpilsi konkursil osales noori peale Läti Eestist, Leedust, Soomest, Venemaalt, Ukrainast, Valgevenest ja Poolast. Kokku näitas oma oskusi ja talenti 144 noort pianisti.

Eriolukorra tõttu korraldasid lätlased konkursi Youtube’i vahendusel samal ajal kaheksas riigis.

Pärnu muusikakooli esindanud Milana õpib klaverit teises klassis ja käib Ülejõe põhikooli muusikakallakuga klassis. Konkursil võitis ta teise koha A-grupis, kus tuli võistelda teiste muusikakoolide samaealiste parimate klaveriõpilastega.

“Milana on erakordselt musikaalne, temperamentne, töökas ja väga sihikindel õpilane,” iseloomustas teda õpetaja Marksalu. “Konkursil esitas ta kaks pala Ameerika heliloojatelt: Elie Siegmeisteri “Variatsioonid bandžo teemale” ja William Gillocki “Puhkus Hispaanias”. Milana lemmik on muidugi “Puhkus Hispaanias”.”

Õpetaja sõnade kohaselt sobivad Hispaania muusika koloriitsed harmooniad Milanale eriti hästi, kuigi tegu on alles väga noore muusikuga. Aga ta harjutab hea meelega muudki: Arcangelo Corellist Rein Rannapini.

“Praegustes tingimustes, tehes distantsõpet, ei saa ma teda isegi kallistada, aga kui ma näen kuvaril ta alati rõõmsat nägu, hakkan ise ka naeratama ja tuju läheb alati palju paremaks,” tunnistas õpetaja.

Märtsis osales Milana Zotovych Valmieras rahvusvahelisel pianistide festivalil, veebruaris võttis partner Britta Ormiga osa klaveriansamblite festivalist Allegro, mis toimus Georg Otsa nimelises muusikakoolis, ja mullu saavutas üleriigilisel parima noore instrumentalisti konkursil teise koha. Marksalu kinnitusel on tegemist väga andeka noore pianistiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles