Veel kümme päeva saab esitada aasta suurpere kandidaate

BNS
Copy
“Aasta suurpere 2019” väljakuulutamine Eesti kunstiakadeemias.
 
“Aasta suurpere 2019” väljakuulutamine Eesti kunstiakadeemias.  Foto: Sander Ilvest

Kuni 13. maini saab esitada kandidaate aasta suurpere konkursile, tiitliga kaasneb 7000eurone stipendium. Lasterikaste perede liidu presidendi Aage Õunapi sõnutsi on tänavu üles seatud juba 36 peret, mis lühikese aja kohta on muljet avaldav number.

“2018. aastal, kui võitis perekond Ait Saaremaalt, osales rekordarv perekondi: 53. Kuid eesmärk ei ole kandidaatide rohkus, vaid et osaleksid väärikad ja erilised pered, ja neid saab veel esitada 13. maini,” ütles Õunap.

“Meile on see kriis väga positiivselt mõjunud – oleme kogu aeg ninapidi koos, teeme ühiselt rohkem asju ja vanematena on meis kasvanud motivatsioon panustada rohkem oma lastesse ja kodusse,” rääkis mulluse aasta suurpere pea Taavi-Aadu Ait, kelle pere on vahepeal kasvanud viielapseliseks. “Tore on näha oma lapsi koos kasvamas ja tegutsemas. Näha, kuidas nad oskavad hinnata üksteise tuge ja arvestavad teineteisega. Suurimad raskused on alati seotud ajaga. Kahjuks aega juurde osta ei saa. Mida rohkem teed ja mida rohkem sinu ja su pere ümber toimub, seda kiiremini aeg läheb. Kahju on, et lapsed kasvavad nii kiiresti ja alati ei jõua kõigile küllaldaselt tähelepanu pöörata. Teistpidi on tore avastada, kui suur ja iseseisev mõni neist juba on.”

Õunap märkis, et laste kasvatamise ja lasterikkuse väärtustamise puhul on tähtis see, et nii lapsed kui ema-isa tunneksid, et nad on ühiskonnas oodatud. “See julgustab ja annab kindlustunnet vanematele suurema perekonna loomiseks,” kinnitas ta. “Lapsed on vanemate suur looming, edasiviiv ja inspireeriv jõud. Suurperes on alati midagi teistest enam: rohkem eesmärke ja unistusi, rohkem armastust, emotsioone ja lähedust. Lasterikas pere on väärtus kogu ühiskonnale. Kui meil ei oleks lapsi,  ei pruugiks me teadagi, et argimured on tühised.”

Juba 16. aastat konkurssi korraldava Õunapi sõnutsi on kõige suuremaks eeskujuks need pered, kus vanemad suudavad oskuslikult kombineerida mitme lapse kasvatamise toimetusi oma isiklike unistuste ja püüdlustega.

“Aasta suurpere stipendium on üks võimalusi liikuda unistuste poole kiiremini,” ütles Õunap.

Aastal 2012 tiitli võitnud Merle Kivimäe-Laidro selgitust mööda on suurperede igasugune märkamine alati positiivne, sest suure perega kaasneb suur töö.

Koroona ajal ei ole meil küll igav olnud, sest pidevalt on seitse inimest majas.

Merle Kivimäe-Laidro

“Koroona ajal ei ole meil küll igav olnud, sest pidevalt on seitse inimest majas. Tänu suurele perele oleme õppinud ise hakkama saama eri olukordades. See koroona pole ju veel maailma lõpp,” rääkis Kivimäe-Laidro. “Tänapäeval on eriti tähtis märgata teisi enda ümber ja aidata, kus võimalik. Kokku hoides ja hoolides suudame koos palju rohkem kui uhkes üksinduses laiutades.”

Aasta suurpere konkursile saab esitada kandidaate kodulehel 13. maini. Tiitel ja Bigbanki stipendium summas 7000 eurot antakse võitjale üle 24. mail saates “Hommik Anuga”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles