Suurematest keskustest on korterite hind ainsana langenud Pärnus

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Eluruumina müüdud korterite statistika näitab, et keskustest ainsana on keskmine hind langenud Pärnus: märtsiga võrreldes 16 ja aastataguse ajaga kõrvutades seitse protsenti.
Eluruumina müüdud korterite statistika näitab, et keskustest ainsana on keskmine hind langenud Pärnus: märtsiga võrreldes 16 ja aastataguse ajaga kõrvutades seitse protsenti. Foto: Urmas Luik

Maa-ameti andmetel tehti tänavu aprillis Eesti kinnisvaraturul ligikaudu 2800 ostu-müügitehingut, mis on 30 protsenti vähem kui aasta tagasi samal ajal. Märtsiga võrreldes kahanes tehingute arv neljandiku võrra, kuid hinnatase märgatavalt ei muutunud.

Viiruse levikust tingitud eriolukorra kehtestamine viis aprillis kinnisvaraturu tehingute koguarvu langusesse. Kui esimese kvartali lõpp näitas tehinguaktiivsuse mõningast vaibumist, saab aprilli andmetele tuginedes juba kindlalt väita, et ostu-müügitehinguid on tehtud tavapärasest märksa vähem.

Aprillis oli kinnisvaraturg aktiivseim Harju maakonnas, kus tehti 35 protsenti kõikidest tehingutest. Järgnesid Tartu, Pärnu, Ida-Viru ja Lääne-Viru maakond. Ülejäänud maakondade osatähtsus jäi alla viie protsendi.

Kui tavapäraselt on aprill tehinguaktiivsuse poolest esirinnas, siis tänavu peegeldab kinnisvaraturul toimuv tarbijaskonna ettevaatlikkust ja äraootavat seisukohta. Eluruumina müüdud korteriomandite koguarv vähenes eelmise aasta aprilliga võrreldes 40 protsenti, sealhulgas on väiksem kõigi kolme suurema keskuse (Tallinn, Tartu ja Pärnu) tehingute koguarv. Korteriomandite koguhulga kahanemise taustal ei ole aga hinnatase märkimisväärselt muutunud.

Eluruumina müüdud korterite statistika näitab, et keskustest ainsana on keskmine hind langenud Pärnus, märtsiga võrreldes 16 ja aastatagusega kõrvutades seitse protsenti. Pärnu linna asustusüksuse hinnatase on tehingute vähesuse tõttu palju muutlikum ja tihti esineb perioodidevahelisi kõikumisi, mis sõltuvad sellest, millal vormistatakse arendusprojektide müügid.

Tallinna korteri keskmine ruutmeetri hind oli aprillis 2090 eurot, mis märtsiga võrreldes on samal tasemel ja eelmise aasta aprilli omast kümme protsenti kõrgem. Tartu korterite ruutmeetri keskmine hind püsib eelnevast kuust kaks protsenti ja aastases võrdluses kuus protsenti kõrgemal.

Mulluse aprilliga kõrvutades on uute korteritega tehtud kogu Eestis 20 protsenti ja pealinnas 27 protsenti vähem tehinguid, kuid nende arvu kahanemisest hoolimata püsib uute korterite hinnatase kõrgemal kui aasta tagasi samal ajal.

Ka hoonestamata maadega tehti aprillis vähem tehinguid kui aasta tagasi samal ajal (tehinguaktiivsus vähenes 22 protsenti). Samamoodi on city24.ee andmetel hoonestamata maade segmendis 29 protsenti vähem pakkumisi kui mullu samal ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles