“Privet, Andrei!”: linnavolikogu sai uue esimehe (4)

Meelis Kalme
, reporter
Copy

Pärast kirglikku arutelu valis Pärnu linnavolikogu täna pärastlõunal salajasel hääletusel uue esimehe, rahvaesindajate istungeid juhib edaspidi taas keskerakondlane Andrei Korobeinik.

Privet, Andrei! “ tervitas Pärnu linnavolinik Irina Talviste sel hetkel alles volikogu esimehe kandidaati, kui oli tema kord Korobeinikule küsimusi esitama hakata. Pärast vastuste saamist arvas Talviste, et kandidaat on volikogust eemal oldud aja jooksul õppinud edukalt ümmargusi vastuseid genereerima. Talviste polnud aga ainus opositsiooniliige, kel Korobeinikule üht-teist kriitilist öelda oli.

Kell 14.08 selgus, et hoolimata tulisest arutelust, mille jooksul uuriti Korobeinikult muu hulgas nii seniste kui tulevaste erakonnavahetuste kohta, andsid volinikud Korobeinikule 21 häält vastaskandidaat Andres Metsoja kogutud 16 vastu.

Pärnus sündinud ja siin Vene gümnaasiumi lõpetanud Korobeinik oli Pärnu linnavolikogu esimees aastatel 2015–2017. Tema hinnangul on volikogu roll ja maine viimastel aastatel märgatavalt langenud ja volikogu ees seisab kolm suurt ülesannet.

„Esiteks on kvaliteetne seadusloome võimatu kaasamiseta. Peame taastama kodanikuühenduste ümarlaua töö, mille lõpetas Andres Metsoja. Pärnu, Tõstamaa, Audru ja Paikuse kodanikuühiskonna organisatsioonidel peab taastuma otsene kontakt volikogu ja linnavalitsusega,“ rääkis Korobeinik.

Valimisteni on jäänud poolteist aastat. Selle ajaga peame tegema riigiga  kokkuleppe uue silla rahastamise suhtes ja alustama töödega juba järgmisel aastal.

Andrei Korobeinik

Teiseks tuleks vastse esimehe arvates muuta volikogu töökorraldus senisest demokraatlikumaks. „Kui vanasti toimusid debatid volikogu saalis, siis eelmine koalitsioon võttis vastu uue volikogu töökorra ning nüüd algavad ja lõpevad arutelud komisjonides, kus linnarahvas neid ei näe. Opositsioon saab istungit küll venitada, kuid sisuliselt enam midagi mõjutada ei saa. See on kahjulik demokraatiale ja vähendab volikogu rolli linna juhtimises,“ selgitas Korobeinik.

Kolmandaks tuli jutuks eelmise koalitsiooni lagunemise ja sillakoalitsiooni loomise põhipõhjus: uue silla ehitamine. „Valimisteni on jäänud poolteist aastat. Selle ajaga peame tegema riigiga kokkuleppe uue silla rahastamise suhtes ja alustama töödega juba järgmisel aastal. Majanduskriis on suurte ehitusprojektide teostamiseks ideaalne aeg,“ kõneles volikogu esimees.

Mõni kuu seda ametit pidanud eelmine abilinnapea Meelis Kukk on juba esitanud tagasiastumisavalduse ja asub suure tõenäosusega 1. juunist taas abimeeri kohale. Seegi eelnõu on täna arutlusel.

Kukk hoidis oma vahepealse sammuga ära võimupöörde ja linnapea Romek Kosenkraniuse umbusaldamise. Nimelt esitasid 20 linnavolinikku, sealhulgas toonase koalitsiooniliikme Isamaa liikmed, veebruari lõpus linnapeale umbusaldusavalduse.

Samuti kunagine Isamaa liige, nüüdseks erakonnast lahkunud Kukk aga astus toona abimeeri kohalt tagasi volikokku ja hääletas umbusaldamise vastu. Selle vangerduse toel loodi praegune valimisliidu Pärnu Ühendab, Keskerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna koalitsioon. Kuke naasmisel abimeeri kohale saab tema asendusliikmena koha volikogus Ago Kalmer.

Uuel võimuliidul on 39-liikmelises volikogus 20 esindajat ehk ühehääleline enamus. Kui seni tagas selle Kukk, siis mai keskel taastusid Korobeiniku volikogu liikme volitused. Tänasel istungil oli koalitsioonil lausa 21 esindajat, ent pärast Kuke abilinnapeaks nimetamist jääb koalitsiooni ja opositsiooni suhteks 20:19.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles