Kiskjakaamera vahendab reaalajas röövloomade tegemisi

Pärnu Postimees
Copy
Kiskjad, keda kaamerapildi vahendusel näha võib, on rebane, kährik, metsnugis, karu ja hunt.
Kiskjad, keda kaamerapildi vahendusel näha võib, on rebane, kährik, metsnugis, karu ja hunt. Foto: Elmo Riig

Riigimetsa majandamise keskuse loodusblogi vahendusel hakkas Lõuna-Pärnumaal Maarjapeakse raba lähistel väikesel raiesmikul tööle kiskjakaamera.

Kaamera asukoha valikul eeldati, et selles lootustandvas paigas tekib võimalus vahendada röövloomade tegemisi reaalajas, nagu kirjutas zooloog Tiit Hunt loodusblogis. Need röövloomad, keda seal näha võib, on rebane, kährik, metsnugis, karu ja hunt. Esimesed külalised on end huvilistele juba näidanud. Rebane ja paar kährikut käivad kaamera ees päeva jooksul mitu korda, samuti öötundidel infrapunavalguses.

Enne veebikaamera paigaldamist paiknes samas kuusekese otsas rajakaamera, mille maikuistel salvestistel olid pildid nii hundist kui ka karust. Vanemaid hundi väljaheiteid oli aparaadi lähedal metsateel muljet avaldavalt rohkesti, nädalapäevade eest paistsid aga üksiku jämeda männi taga kraavis verivärsked soe jäljed.

Et kiskjate kaamera ette sattumine poleks kaduvväike ja juhuslik, on raiesmikul peibutisena liikluses hukkunud metsloomad, kellest arvukaimalt metskitsi.

“Hull lugu, et siin Pärnumaa ühel 20kilomeetrisel teelõigul hukub aasta jooksul ainuüksi metskitsi 20. Ehk siis iga kilomeetri peale tuleb üks, selle kõrval metsnugised, kährikud, rebased, mägrad,” kirjutas Hunt blogis. “Kui inimese lõhn kadunud, siis loodetavasti jõuab suurkiskjatest siia esimesena vähem ettevaatlik karu. Hunt on paras pähkel – pööraselt ettevaatlik. Küllap temagi sallib mõne aja pärast raiesmikul olevat kaamerat ja öist infrapunavalgust.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles