Pärnumaa koolide digiprojektid pälvisid üleriigilise tunnustuse

Pärnu Postimees
Copy
Projektis “Meie roheline Euroopa linn” disainiti muu hulgas tulevikumajade makette.
Projektis “Meie roheline Euroopa linn” disainiti muu hulgas tulevikumajade makette. Foto: Anneli Rabbi

Õppeaasta lõpul kuulutati välja Eesti parimad eTwinningu ehk veebipõhise õppe arendamiseks loodud rahvusvahelise koostööprogrammi projektid. Kümne parema hulka mahtus kolm Pärnumaa õppeasutuste projekti.

Sel aastal keskenduti Euroopa koolide virtuaalse kogukonna eTwinningu projektidega kliima- ja keskkonnateemale, kokku loodi neid keskkonnas 300. Kooliaasta lõpus selgusid Eesti parimad projektidki ja kümnest edukamast kaks sündisid Pärnu linnas ja üks maakonnas.

Mõjukaima projekti auhinna sai Pärnu ühisgümnaasiumi “Meie roheline Euroopa linn”. See ettevõtmine andis õpilastele võimaluse kaasa rääkida ja arutleda kogukonda puudutavatel teemadel. Projekti reaalne tulem on, et õpilased on esitanud oma visiooni linnaruumi muutmise kohta. Õppurid on linnavalitsusele välja käinud ettepanekud, kuidas arendada kooli ees asuvat Siinmaa parki.

Ettepanekud anti pidulikult üle 4. juunil Siinmaa pargis kõnekoosolekul abilinnapeadele Varje Tipule ja Meelis Kukele. Samuti osalesid kooli õpilased vabatahtlikena keskkonnaalases töös ja koolis nimetati ametisse keskkonnasaadikud, kes käisid keskkonnasõbralikest käitumismustritest rääkimas mujalgi koolides.

Tunnustuse „Parim Erasmus+ ja eTwinningu koostöö projekt“ vääriliseks peeti Pärnu Kuninga tänava põhikooli ettevõtmist “Kirjutame ja loeme koos, et reisida läbi 21. sajandi Euroopa”. Selle eesmärk oli elavdada õpilaste lugemishuvi ja parandada kirjutamis- ja lugemisoskust: tutvuti partnerriikide lastekirjandusega, lavastati muude riikide muinasjutte ja loodi koos autentne lasteraamat. Parima keeleprojekti auhind läks aga Surju põhikooli projektile “Kuidas öelda “Tere!””, millega liitus 15 riiki. Eksperdid nimetasid selle võludeks lihtsust ja loogilisust ning tõid esile koolisisest koostööd õpilaste ja õpetajate vahel.

Kuna eTwinningut kasutavatel õpetajatel on juba veebipõhise õppe kogemus, olid nad eTwinningu projektijuhi Laura Vetiku sõnutsi distantsõppe ajal väga tublid ja üleminek oli neile pedagoogidele lihtsam ja ladusam.

Abilinnapea Varje Tipp sõnas, et 15 aasta jooksul on eTwinningu projektide kvaliteet märgatavalt tõusnud ja konkurents on väga tihe. Ta avaldas heameelt, et Pärnu koolidest on kolm projekti jõudnud esikümnesse ja saanud kvaliteedimärgi. Tipu jutu järgi paistavad tunnustatud projektid silma pedagoogilise uuenduslikkusega ja töötatakse koolideülestes koostöörühmades.

Rahvusvahelise koostöö programm eTwinning annab õpetajatele võimaluse üksteiselt õppida, kogemusi vahetada ja õpilastega koolidevahelistes projektides osaleda. Võrgustikku kuulub ligemale 700 000 õpetajat 44 riigist, Eestist on eTwinningusse kaasatud iga viies pedagoog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles