Üraskitõrje võib mõjutada küttepuidu hinda

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Tänavu on riigimetsa majanda­mise keskuses tehtud sanitaarraiet esimese viie kuuga juba pea niisama palju kui eelmisel aastal.
Tänavu on riigimetsa majanda­mise keskuses tehtud sanitaarraiet esimese viie kuuga juba pea niisama palju kui eelmisel aastal. Foto: Urmas Luik

Eeldatavasti tunamulluse kuuma ja kuiva suve tulemusena hakkas üraskipopulatsioon Eesti kuusikutes suurenema ja mullu tehti ­ainuüksi riigimetsas üraskikahju tõrjeks sanitaarraiet ligikaudu poole rohkem kui 2018. aastal.

Tänavu on riigimetsa majanda­mise keskuses (RMK) tehtud sanitaarraiet esimese viie kuuga juba peaaegu niisama palju kui eelmisel aastal, nii et aasta lõpuks on sanitaarraie maht mullusest tõenäoliselt poole võrra suurem, mis tähendab metsast toodava okaspuidu koguse märkimisväärset suurenemist.

“Raiestatistika on varumispiir­konna- ja praakeripõhine ega kattu kahjuks maakondade piiridega, mistõttu on keeruline prognoosida, kui palju ürask konkreetselt Pärnumaal kurja tegi,” teatas RMK metsamajanduse peaspetsialist Olavi Andres. “Kokku tegi RMK 20. märtsist 3. maini üraskitõrjet suurte üraskikahjustustega kolletes 947 hektaril, et tõkestada kahjuri levikut veel tervetele, ent üraskist ohustatud kuuskedele.”

Üraskitõrjet raie teel tehaksegi kevaditi, lootuses kahjurikolded metsas välja tuua enne, kui kahjurid lendlema ja levima hakkavad. Kahjuks ei ole avalikustanud üraskitõrje tulemusi veel keskkonnaamet, mis samuti kaardistab üleriigiliselt üraskikoldeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles