Loode-Pärnu tööstuskülas leiti viis lennukipommi ja mitmesugust muud laskemoona

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Loode-Pärnu tööstuskülast avastatud laskemoon.
Loode-Pärnu tööstuskülast avastatud laskemoon. Foto: Lääne-Eesti pommigrupp

Augustis on päästeameti demineerimiskeskuse Lääne-Eesti pommirühm sõitnud Loode-Pärnu tööstuskülla kuus korda. Selle aja jooksul on demineerijad piirkonnast minema toimetanud seitse lennukipommi ja 18 õhutõrjekahuri lasukomplekti.

Lääne päästekeskuse pressiesindaja Maris Mooritsa teatel tuli üks suurema leidude hulgaga ja ohtlikumaid väljakutseid eile, kui Loode-Pärnus tööd alustanud ehitajad teatasid häirekeskusele lennukipommi laadse eseme leidmisest.

Demineerijad leidsid 50 kilogrammi raskuse Saksa lennukipommi ja edasisel tehnilisel uurimisel neli lennukipommi ning 11 õhutõrjekahuri lasukomplekti. Samal ajal avastasid naabruskonnas kinnistul pinnast sõelunud töömehed veel viis õhutõrjekahuri lasukomplekti.

Loode-Pärnu tööstuskülast avastatud laskemoon.
Loode-Pärnu tööstuskülast avastatud laskemoon. Foto: Lääne-Eesti pommigrupp

Loode-Pärnus hoogustunud ehitustegevuse tõttu liigutavad ekskavaatorid seal iga päev pinnast. “Erandita kõiki nimetatud väljakutseid võib seostada seal kunagi paiknenud militaarlennuvälja ja selle abirajatistega,” märkis Moorits.

Demineerijad viisid kõik lõhkekehad turvaliselt, politseieskordi saatel minema. Ühtlasi panevad nad inimestele südamele, et niisugustest leidudest tuleb kohe teavitada hädaabinumbril 112.

Lõhkekehad võivad olla väga erineva suuruse ning kujuga. Plahvatusohtlike esemete väljanägemine võib aja jooksul olla tundmatuseni muutunud, mistõttu neid on vahel raske ära tunda.

Leidnud eseme, mis sarnaneb lõhkekehaga, tuleb tagada enda ja kaasinimeste ohutus, seega ei tohi lõhkekeha puutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles