Ilmateenistus ennustab keskmisest soojemat oktoobrit

BNS
Copy
Oktoober.
Oktoober. Foto: Marko Saarm

​Ilmateenistus prognoosib keskmisest soojemat oktoobrit ega välista, et õhusoe võib kohati kerkida 20 kraadini, ent kuu lõpp võib tuua lörtsi ja lund.

Kuu algul määrab Eesti ilma Venemaa kõrgrõhuala lääneserv ja ilm on sajuta. 4. oktoobrist valitseb Lääne-Euroopas madalrõhuala, mis püsib kuu keskpaigani aktiivsena. Selle idaserva mööda liigub lõunavoolus Eestisse niiske ja soe õhumass. Nii tõuseb temperatuurinäit pärast 5. oktoobrit mõnel päeval isegi 20 kraadini.

Aeg-ajalt sajab vihma ja paiguti on sadu tugev. Vähehaaval nihkub madalrõhuala serv veelgi ida poole ja hoovihmad jätkuvad ning õhutemperatuur langeb aeglaselt. Kuu keskel langeb õhutemperatuur mõnel ööl alla nulli.

Kuu teisel poolel vahelduvad kõrgrõhuharjad madalrõhulohkudega ja soojemad ilmad jahedamatega. Kuu lõpus on oodata lühiajalist ilma külmenemist kohatise lörtsi- ja lumesajuga.

Paljude aastate keskmise järgi jääb oktoobris õhutemperatuur tavaliselt 5,2 ja 8,6 kraadi vahele. Sademeid tuleb keskeltläbi 64–87 millimeetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles