Kaks Pärnu maja püüavad muinsuskaitseameti aastapreemiat

Pärnu Postimees
Copy
Hästi taastatud hoonena muinsuskaitsealal või kaitsevööndis on nomineeritud Pärnust Sääse 2.
Hästi taastatud hoonena muinsuskaitsealal või kaitsevööndis on nomineeritud Pärnust Sääse 2. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Avaliku ideekorje käigus tehtud ettepanekute põhjal on selgunud 45 objekti, mis kandideerivad kümnes kategoorias väljaantavatele muinsuskaitseameti aastapreemiatele.

Pärnust pääses nominentide nimekirja kaks ranna rajooni hoonet.

Hästi taastatud maja muinsuskaitsealala või kaitsevööndis nominendiks valiti Pärnust Sääse 2, millega võistlevad Kuressaarest Kopli 4, Tallinnast Kopli 7 ja Võrust Vabaduse 12.

Ajaloolises keskkonnas uusehitiseks pürib Esplanaadi 30. Samas kategoorias on nomineeritud Rakvere Pikk tänav, Elva keskväljak, Rakvere vallimägi ja hoone Tallinnas Tartu mnt 80.

Ajaloolises keskkonnas uusehitise tiitli nominent on Esplanaadi 30 Pärnus.
Ajaloolises keskkonnas uusehitise tiitli nominent on Esplanaadi 30 Pärnus. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Muinsuskaitseameti peadirektori ja aastapreemiate žürii esimehe Siim Raie sõnutsi tuli kandidaatide arvukus rõõmsa üllatusena ja hea meel oli näha nii üksikisikuid kui omavalitsusi oma piirkonna pärandobjekte esile tõstmas. „See annab kinnitust, et pärand ja selle hoidmine on inimestele aina rohkem oluline,” lisas Raie.

Suvise avaliku ideekorjega otsiti kandidaate üheksas kategoorias: hästi restaureeritud ehitis, hästi taastatud hoone muinsuskaitsealal või kaitsevööndis, uusehitis ajaloolises keskkonnas, aasta leid, aasta tegu, pärandi tutvustaja, pärandihoidja, parim uurija ja restauraator. Kogunenud ettepanekuid läbi vaadates otsustas žürii erandina teha sel aastal eraldi kategooria hästi restaureeritud kunstimälestistele, kuna silmapaistvaid töid oli niivõrd palju.

Ideekorje kaudu esitati aastapreemiate suhtes 86 ettepanekut.

Laureaadid selguvad kolmapäeval Tallinnas Proto avastustehases.

Ajaloolises keskkonnas uusehitise tiitli nominent on Esplanaadi 30 Pärnus.
Ajaloolises keskkonnas uusehitise tiitli nominent on Esplanaadi 30 Pärnus. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles