Lääneranna katsetab uudseid postiautomaate

Copy
Uudseid pakiautomaate testitakse Virtsus, Varblas, Koongal, Kõmsil ja Lõpel.
Uudseid pakiautomaate testitakse Virtsus, Varblas, Koongal, Kõmsil ja Lõpel. Foto: Eesti Post

Kevadise eriolukorra järel plaanis Lääneranna vald riigilt koroonaviiruse tõttu kehtestatud eriolukorra pärast taotletud erakorralisest investeerimistoetuse osa eest soetada  pakiautomaate. See mõte ei saanud teoks. Nüüd aga katsetab vald koostöös Eesti Postiga riigis esimeste seas täiesti uudseid postiautomaate.

Lääneranna valda tuleb lähikuudel – tõenäoliselt detsembrist – viis postiautomaati. Need hakkavad paiknema Virtsus, Varblas, Koongal, Kõmsil ja Lõpel. Seejuures on vald Eestis ainus, kus katsekappe pannakse üles rohkem kui üks.

Uudsete postikappide eesmärk on, et maainimesed saaksid saadetised ja postiteenused lihtsamalt kätte. Vähemalt pool aastat kestva katsetamise käigus hinnatakse uusi seadmeid, vaadatakse, kuidas avatud võrgu lahendus ettevõtjatele sobib ja mismoodi kohalikud selle vastu võtavad.

Lääneranna valla avalike suhete spetsialisti Kristina Kuke sõnutsi pole tegu paki-, vaid postiautomaatidega. “Postiautomaat pakub peale tavapärase pakiteenuse muidki postiteenuseid ja sinna saavad Eesti Posti kõrval saadetisi panna muud kullerfirmad ja kohalikud ettevõtjad,” selgitas Kukk.

Postiautomaati on lihtne kasutada. E-poest tellides saab märkida kauba kättesaamiskohaks lähima automaadi, näiteks Varbla. Kauba toob Varblasse kohale ja paneb postikappi Eesti Post või mõni muu avatud võrgustikku kasutav kullerfirma. “Või hoopis ettevõtja ise, kui tellimus on esitatud ettevõtjale, kes ise, kullerfirma vahenduseta tarneid teeb,” lisas valla esindaja.

Prooviperioodi ajal ei saa eraisikud postiautomaadi kaudu saata isiklikke pakke, see võimalus lisandub edaspidi. Eesti Posti siht on, et tulevikus lubaksid praegused pakiautomaadid osutada kõiki muid teenuseid ja muutuksid sisult samuti postiautomaatideks.

Postiautomaat pakub lisaks tavapärasele pakiteenusele ka muid postiteenuseid ning on kasutamiseks avatud mitte ainult Eesti Postile, vaid sinna saavad saadetisi panna ka teised kullerfirmad ja ka kohalikud ettevõtjad.

Kristina Kukk

Näiteks saaks edaspidi automaadist kätte tähitud saadetised, saata kirju ja osta postmarke. Üks uuenduse eesmärkidest on kiirendada posti jõudmist maainimeste postkasti.

Eesti Post testib Läänerannas sedagi, kas ja kuidas annab automaate kasutada selleks, et toimetada sinna kirjakandjate tarvis piirkonna saadetised. Postiljonid saaksid need sealt edasi elanike postkastidesse viia. “Nii jääb neil ära sõit piirkonna jaotuskeskusse,” märkis Kukk.

Tulevikus võiks postiautomaatide kaudu kogukonnale osutada ringlusteenuseid nagu raamatulaenutus, kingaparandus, keemiline puhastus ja muu, mis eeldab asjade edasi-tagasisaatmist.

Kuke jutu järgi on vallas neli postiautomaadile sobivat kohta enam-vähem paigas, Virtsu puhul arutelu jätkub. “Virtsu on pikalt „välja venitatud” ja eri sõlmpunktidega asum, mistõttu üht konkreetset kohta leida on seal raske,” tõdes Kukk.

Varblas, Koongas ja Kõmsil tulevad postikapid ilmselt vallavalitsuse teeninduskeskusse, sest seal asub ka pood, perearsti vastuvõtt. Lõpel on käidav koht klubihoone, mis ühtlasi vastab kõigile postiautomaadile esitatud nõuetele.

Nii Varblas kui Virtsus asub praegu Eesti Posti postipunkt ja Kuke kinnitusel pole nende sulgemine pärast postiautomaatide paigaldamist jutuks tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles