November on loomade varjupaigas vanemate kutsade kuu

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Toiterjerilaadne David sattus varjupaika peale omaniku tervise halvenemist.
Toiterjerilaadne David sattus varjupaika peale omaniku tervise halvenemist. Foto: Pärnu koduta loomade varjupaik

Varjupaikade MTÜ, mis ka Pärnus varjupaika peab, tähistab novembris vanemate koerte kuud, mil inimesi kutsutakse üles andma uut võimalust eakamatele neljajalgsetele. Siinses varjupaigas ootab uut kodu kuus koera, kellest kolm on üle viie aasta vanused.

Vanemad kutsad sattusid varjupaika Pärnumaa eri paigust peale omaniku tervise halvenemist või teise ilma lahkumist.

“Üle viieaastaseid koeri peetakse sageli liiga vanaks, et pakkuda neile uut kodu. Samas on nad elukogenud ja iseseisvad loomad, kes ei tee enam kutsikaea rumalusi. Nad tunnevad juba inimeste maailma, kuid on samal ajal endiselt õppimis- ja kohanemisvõimelised,” selgitas vabaühingu juht Triinu Priks, millised eelised on just täiskasvanud koertele kodu pakkumisel.

Sageli tunnevad inimesed hirmu vanemate koerte tervisehädade ees, mis võivad kaasa tuua suuri kulutusi. “Sel põhjusel lubame jagada uue omanikuga vastutust, kui tema võetaval lemmikloomal on diagnoositud krooniline haigus, mis allub ravile. Kui omanikul pole võimalik varjupaigast võetud lemmiklooma enam pidada, siis võtame ta uuesti oma hoole alla,” julgustas Priks kodu pakkuma.

Priksi aastatepikkuse kogemuse kohaselt on varjupaigast võetud koerad, kes on üle elanud kodukaotuse, uue võimaluse eest siiralt tänulikud.

David on loovutusküps 19. novembrist.
David on loovutusküps 19. novembrist. Foto: Pärnu Koduta Loomade Varjupaik

Väike toiterjerilaadne David loovutati 21. oktoobril. Kaheksa-aastane koerake on igati krapsakas ja heas vormis. 

Davidile sobib kodu, kus ei ela lapsi ega teisi lemmikloomi. Ta tahab väga olla koos inimesega ja kaisus, üksi jäädes kipub ta ulguma või haukuma. Varem ei ole David reeglite järgi elanud, palju tööd käitumise parandamiseks on varjupaiga töötajad juba ära teinud, aga uus kodu peab reeglite kehtestamisega sihikindlalt jätkama.

David on valmis uude koju minema 19. novembrist. Enne kojuminekut eemaldatakse koerakesel hambakivi ja vajaduse korral mõni hammas.

Donna toodi varjupaika, kui tema perenaine siitilmast lahkus.
Donna toodi varjupaika, kui tema perenaine siitilmast lahkus. Foto: Pärnu Koduta Loomade Varjupaik

Karvase kasukaga kaheksa-aastane Donna saabus varjupaika 2. septembril pärast perenaise surma. Varjupaigas on nooruslikku kutsat aktiivselt sotsialiseeritud: rihmas jalutamine tuleb Donnal juba hästi välja ja ta on uue keskkonnaga hästi kohanenud.

Donnale meeldib väga jalutada, ta annab sellest elavalt märku sabaliputustega.
Donnale meeldib väga jalutada, ta annab sellest elavalt märku sabaliputustega. Foto: Pärnu Koduta Loomade Varjupaik

Varjupaiga töötajate iseloomustuse järgi läheb Donna jalutama hea meelega ja rihma nähes on ta saba nagu suur vurr, mis rõõmust tiire teeb. Ka jalutusaedikus on ta lustlik ja mänguline. Uues kodus võib Donna usalduse võitmiseks minna aega, talle sobib paremini kodu, kus pole lapsi ega teisi lemmikloomi.

Donna on kiibitud, vaktsineeritud, steriliseeritud ja saanud parasiiditõrje.

Sõbralik Tõnn sattus varjupaika pärast peremehe surma.
Sõbralik Tõnn sattus varjupaika pärast peremehe surma. Foto: Pärnu Koduta Loomade Varjupaik

Tõnn sattus varjupaika Talilt 5. oktoobril peremehe surma tõttu. Ta on nooruslik ja sõbralik loom, kes hea meelega õpib uusi asju, jalutab rihmas, istub ja annab käppagi.

Tõnn on kiibitud, kastreeritud, vaktsineeritud ja saanud parasiiditõrje.

Nooruslik Tõnn oskab rihmas jalutada ja käppa anda.
Nooruslik Tõnn oskab rihmas jalutada ja käppa anda. Foto: Pärnu Koduta Loomade Varjupaik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles