Koroonaviirus jättis oktoobris kinnisvaraturu rahule

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu linnas tehti korteritehinguid ligemale viiendiku võrra rohkem kui aasta tagasi oktoobris: tänavu 94, möödunud aastal 82.
Pärnu linnas tehti korteritehinguid ligemale viiendiku võrra rohkem kui aasta tagasi oktoobris: tänavu 94, möödunud aastal 82. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Maa-ameti andmetel toimus oktoobris kinnisvaraturul ligemale 5100 ostu-müügitehingut, mida on 11 protsenti rohkem kui aasta tagasi oktoobris ja kaks protsenti enam kui eelmisel kuul. Kevadel koroona tõttu muutunud tehingute struktuur on viimastel kuudel taas harjumuspärane ja korteritehingud moodustavad jälle umbes poole ostu-müügitehingutest.

Oktoobris oli kinnisvaraturg tavapäraselt elavaim Harju maakonnas, kus tehti 40 protsenti kõikidest tehingutest. Järgnesid Tartu, Pärnu ja Ida-Viru maakond. Ülejäänud maakondade osa jäi alla viie protsendi.

Läinud kuul tehti hoonestamata maaga 1829 tehingut ehk ligikaudu 30 protsenti enam kui aasta tagasi samal ajal, hoonestatud maaga 788 (kasv 11 protsenti) ja eluruumist korteriomandiga 2225 tehingut (tõus kolm protsenti).

Ka pealinna korteritehingute hulk oli tänavu oktoobris suurem kui aasta eest: tehti 939 tehingut (aastane kasv kolm protsenti). Pärnu linnas kasvas korteritehingute koguarv aastaga viiendiku võrra: tänavu 94 tehingut, möödunud aastal 82.

Statistiliselt on tõusnud tehingute hindki. Oktoobris maksis Pärnu linna korteri ruutmeeter keskmiselt 1331 eurot, olles septembrist kuus ja aastases võrdluses kümme protsenti kõrgem. Kuid eeskätt väljendub hinnatõus hoopis selles, et rohkem müüdi kallimaid kortereid. Tallinna korteri ruutmeeter maksis keskmiselt 2150 ja Tartus 1632 eurot.

Kevadel mõjutas koroonakriis eelkõige elukondlikku kinnisvarasektorit ja kui tavapäraselt moodustasid korteritehingud ostu-müügitehingutest vähemalt poole, siis pärast aprilli langes nende osa alla 50 protsendi.

Viimastel kuudel on korterituru aktiivsus järjepanu taastunud ja tehingute struktuur võtnud harjumuspärase kuju, kus korteritehingud moodustavad kõikidest ostu-müügitehingutest ligikaudu poole, tehingud hoonestamata maaga kolmandiku ja hoonestatud maaga viiendiku. Oktoobri ostu-müügitehinguid on elavdanud kõik kolm eelmainitud turusektorit, kuid kasvu on enim mõjutanud hoonestamata maaga seotud tehingud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles