Audru muuseum vahetab perenaist

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Audru muuseum saab pärast 25 aastat uue perenaise.
Audru muuseum saab pärast 25 aastat uue perenaise. Foto: Urmas Luik

Tuleva aasta 11. jaanuarist võtab Audru muuseumi seniste varahoidjate Helgi Rootsi ja Tiiu Jalaka 25aastase elutöö üle Raune Põllu, kes peagi lõpetab Eesti kunstiakadeemias magistriõpingud.

Audru kultuuri- ja spordikeskuse juhataja Jekaterina Eensalu sõnutsi avaldasid naised ise soovi muuseumi tegemistest tagasi tõmbuda. “Nad soovivad kõrvalt vaadata, kuidas elutöö üle võetakse, ja näha, et see läheb õigetesse kätesse,” selgitas Eensalu. Roots ja Jalakas jäävad muuseumiga seotuks ja on lubanud oma mantlipärijat tugirühmana aidata.

Tulevane muuseumi perenaine on lõpetanud Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi. Pärast seda suundus ta Tartu kõrgemasse kunstikooli Pallas õppima mööbli restaureerimist ja konserveerimist. Edasine koolitee viis Põllu juba Tallinna, kus ta peaks tuleval kevadel lõpetama Eesti kunstiakadeemias magistriõpingud kunstikultuuri teaduskonnas muinsuskaitse ja konserveerimise erialal.

Audru muuseumi uueks perenaiseks saab Raune Põllu.
Audru muuseumi uueks perenaiseks saab Raune Põllu. Foto: Erakogu

Põllu arvates peaks kogukonnamuuseum liitma kohalikke inimesi eesmärgiga tutvustada, teadvustada ja hoida oma, luua meietunnet. Samal ajal tuleb loomulikult tutvustada piirkonna ajalugu, kombeid ja elu laiemale publikule.

Muuseumi soovib Põllu meelitada rohkem noori koostööprogrammide kaudu Pärnu muuseumi ja koolidega. Näiteks saaks ajalootundides anda siin õpilastele praktilisi väljundeid kas või vanaaegsete tööriistade kasutamisega.

Plaanis on korraldada töötube ja vestlusõhtuid kõikidele huvilistele olenemata soost ja vanusest. Kindlasti jätkub koostöö kohalike kunstnike ja käsitöölistega, kelle töid saab muuseumis eksponeerida.

Helgi Roots on olnud Audru muuseumi perenaine veerand sajandit ja tänavu tunnustati teda selle elutöö eest ka Jannseni preemiaga. 
Helgi Roots on olnud Audru muuseumi perenaine veerand sajandit ja tänavu tunnustati teda selle elutöö eest ka Jannseni preemiaga. Foto: Urmas Luik

Museaalide säilimise seisukohalt on oluline restaureerimine ja konserveerimine, mida väikemuuseumides tihtilugu ei tehta. Ja et asjad säiliksid tulevastele põlvedele, on väga tähtis neid õigesti hoida ja hoiustada.

Tänapäeva digimaailmas kehtib üldjuhul reegel “kui sind pole internetis, pole sind olemas”. Eesti muuseumide veebivärav võimaldab kõigil huvilistel tutvuda muuseumide infosüsteemiga (MuIS) liitunud muuseumide kogudega. See on väärt materjal nii uurijatele kui ülejäänud  muuseumidele. Audru kogukonna ajalugu peaks jõudma sellessegi veebiväravasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles