Mullu purunesid soojarekordid

Karl Hütt
, reporter
Copy
Valgamaalt 23. septembril spetsiaalselt Pärnu sõitnud seltskond, kes lahkuvast suvest veel viimast võttis. Sel päeval oli suvepealinnas sooja peaaegu 20 kraadi. 
Valgamaalt 23. septembril spetsiaalselt Pärnu sõitnud seltskond, kes lahkuvast suvest veel viimast võttis. Sel päeval oli suvepealinnas sooja peaaegu 20 kraadi. Foto: Urmas Luik

Lõppenud aasta oli esmastel andmetel Eesti kliimaajaloo kõige soojem. Keskmiseks õhutemperatuuriks arvutati ilmateenistuses 8,4 kraadi ehk tavapärasest 2,4 kraadi rohkem. Nii sooja aastat ei ole varem ette tulnud. 

Pärnu rannikujaamas oli möödunud aasta keskmine õhutemperatuur 9,1 kraadi (norm 6,3). Peaaegu poolteise sajandi pikkuses vaatlusreas ei ole ilmateenistuse andmetel varem nii sooja aastat esinenud. 

Samuti langes mullu mitu päevarekordit, näiteks purustati 25. septembril suvepealinnas 1924. aastast pärinev senine soojarekord, kui kraadiklaas näitas 22,5 kraadi. 

Kõige jahedam on Pärnus olnud ilmateenistuse andmetel aga 1942. aasta, mil aasta keskmine õhutemperatuur oli 3,2 kraadi. 

Aasta 2020 oli erandlik veel selle poolest, et Eesti keskmine õhutemperatuur ei langenud ühelgi kuul alla nulli. 

Eelmised erakordselt soojad aastad oli nii 2019 kui 2015, kui keskmine õhutemperatuur ulatus 7,6 kraadini.

Arvestatuna 1961. aastast on Eestis kõige jahedam olnud 1987. aasta, mil keskmiselt oli õhusooja 3,5 pügalat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles