Automüük veeres viiruse tõttu allamäge

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Osaühingu Pereauto juhatuse liige Martin Pütsep kinnitab, et hübriid- ja elektriautod pakuvad sisepõlemismootoritega sõidukitele järjest suuremat konkurentsi.
Osaühingu Pereauto juhatuse liige Martin Pütsep kinnitab, et hübriid- ja elektriautod pakuvad sisepõlemismootoritega sõidukitele järjest suuremat konkurentsi. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu automüügisalongide käsi käis mullu samas taktis koroonaviiruse mõjuga: märtsis kehtestatud eriolukord pani ilusale aasta algusele paraja põntsu, kevadiste piirangute lõppedes tegid müüginumbrid juunis jõudsa hüppe, aga viiruse teise laine tulekuga läksid taas langusesse. Aasta lõpus numbreid kokku lüües võis tõdeda, et need jäid 2012. aasta tasemele.

Siinsed autosalongid müüsid aastaga 1147 uut sõidukit: sõiduautosid läks kaubaks 967 ja tarbesõidukeid 180. Võrreldes 2019. aastaga, mil Pärnus müüdi 1724 uut autot, langesid müüginumbrid kolmandiku jagu.

Dacia ja Renault’ mudeleid müüva OÜ Pereauto juhatuse liige Martin Pütsep märkis, et müük kukkus drastiliselt kevadise koroonalaine ajal.

“Kui 2019. aasta aprillis müüsime 15 uut sõidukit, siis mullu aprillis ainult kaks,” nentis Pütsep. “Eks inimene tee teadmatuses ikka ratsionaalseid otsuseid: kui tulevik tundub tume, lükkab ta uue auto ostu plaani edasi, selle asemel et võtta lisakohustusi.”

Ka Pärnu automüügistatistika koostaja, AS Mariine Auto müügijuhi Danel Karpenderi hinnangul ei olnud uue sõiduki soetamine koroonapandeemia tõttu ostjale enam muude kulutuste kõrval esmatähtis.

“Tarbija oli märksa valivam kui enne ja otsused tulid läbimõeldumalt. Oluliseks muutus info kättesaadavus toodete kohta digikanalite kaudu. Klient, kes lihtsalt huvi pärast salonge külastas, seda enam ei teinud,” kommenteeris Karpender ja lisas, et turuseis ei soosinud ka pruugitud sõiduki vahetust uue vastu.

Vankumatute tinasõduritena oli ostjate seas eelistatum Toyota, Škoda ja Volkswageni mudelivalik. Need kolm marki hõivasid mullu suvepealinna autoturust ligemale poole. Kõige populaarsemaks mudeliks osutus eelmisel aastal Toyota Corolla, Škoda Octavia ja Toyota RAV4 ees. Samad mudelid vallutasid müügiedetabeli tipu kõikjal Eestis: RAV4sid müüdi 1382, Octaviaid 1054 ja Corollasid 981.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles