Pärnu tunnustab kaitseliitlast ja rahvatantsuõpetajat vapimärgiga

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu linna vapimärgid.
Pärnu linna vapimärgid. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavolikogu otsustas anda linna vapimärgi Raivo Lumistele ja Rita Mändlale, kelle aastatepikkune tegevus on Pärnu arengule ja mainele hästi mõjunud.

Kolonelleitnant Lumiste saab vapimärgi number 109 suurepärase töö eest julgeoleku arendamisel ja tagamisel nii Pärnus kui kogu Eestis. Lumiste on teeninud Pärnu üksik-jalaväepataljonis eri ametikohtadel alates selle tegutsemisest jalaväekompaniina ning lõpetades pataljoni ja kompanii ülemana. Ta on töötanud kaitsejõudude peastaabis, Kuperjanovi üksik-jalaväepataljoni, Balti pataljoni, 1. jalaväebrigaadi ja Kaitseliidu ülemana. Lumiste teeneid on peale Eesti hinnanud Leedu, Taani, Soome ja USA, muude autasude kõrval on teda tunnustatud näiteks Ameerika Ühendriikide armee Pronkstähe ja lahinguliste teenete medaliga. Kindral Riho Terrase sõnutsi poleks Kaitseliidu areng ilma Lumisteta kindlasti olnud nii kiire kui praegu.

Raivo Lumiste.
Raivo Lumiste. Foto: Karri Kaas

Rahvatantsuõpetaja Mändlale antakse vapimärk number 110 hindamatu ja pühendunud tegevuse eest rahvatantsukultuuri arendaja, tantsuõpetaja ja kultuurikorraldajana. Kõige tuntum tema juhendatud rühm on Pärnu esinduskollektiiv, rahvatantsuansambel Kajakas, millega Mändla on seotud juba 50 aastat. 1983. aastast praeguseni on ta olnud Kajaka kunstiline juhendaja, õpetades samal ajal teisi kollektiive, lavastades rahvatantsupidusid ja korraldades Pärnu suviseid pargikontserte. Mändla on väga tegus ka kodukülas Seljametsas, kus ta lööb kaasa paljudel üritustel ja hoiab elus pärimustantse.

Rita Mändla.
Rita Mändla. Foto: Urmas Luik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles