Video Kaks miljonit männitaime jäi liivatormi kätte

Pärnu Postimees
Copy
RMK Marana taimlasse soetatud uudse seadmega töödeldi esimesed kaks miljonit männitaime, kattes need liimi ja liivaga, et ennetada männikärsaka kahjustusi.
RMK Marana taimlasse soetatud uudse seadmega töödeldi esimesed kaks miljonit männitaime, kattes need liimi ja liivaga, et ennetada männikärsaka kahjustusi. Foto: Riigimetsa majandamise keskus

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) Marana taimlas pandi töösse Eestis esimene omalaadne seade, millega männitaimehakatistele tekitati liivatorm.

Seadmega töödeldi kaks miljonit männitaime, kattes need liimi ja liivaga, et ennetada männikärsaka kahjustusi.

Uudsel okaspuutaimede töötlemise seadmel oli kahekuine käivitamisperiood. “Seade katab taimed veepõhise veniva liimi ja peeneteralise liiva kihiga, misjärel kaitsekiht kuivatatakse ja taimed pakendatakse,” seletas RMK taimekasvatusjuht Tõnu Reim.

Edaspidi käivitab RMK seadme sügiseti ja plaanib töödelda igal hooajal vähemalt 4,5 miljonit männitaime.

“See hulk männitaimi kulub arvestuslikult riigimetsas kärsakaohtlikele lankidele,” ütles Reim ja lisas, et väikese ümberseadistamisega saab sama seadmega töödelda ka kuuse potitaimi.

Taimi töödeldakse, kuna väikesed taimed on kahjurite tekitatud vigastuste suhtes tundlikud. Taimekaitsevahenditega on võimalik vältida seda, et suur töö käbide korjamisest kuni taimede kasvatamise ja istutamiseni poleks asjatu ja paljud taimed sirguksid suurteks puudeks. “Conniflex tagab taimedele vähemalt kaks aastat kestva kaitse. Sellest ajast piisab, et aidata puuhakatisel kõige kriitilisem ja tundlikum periood üle elada,” selgitas Reim. Männikärsaka tõrjeks on kasutusel teisigi keskkonda säästvaid vahendeid, näiteks kaitsetorbikud, taimede liim ja kaitsevaha.

Okaspuutaimede töötlemise seadme juurde soetati pakendamisliingi. Töötlemis- ja pakendamismasin aitab kokku hoida kulusid ja kiirendab tööprotsessi, tehes ära mitme inimese käsitöö ja võimaldades neid kasutada teiste vajalike tööde tegemisel.

Töödeldud ja pakendatud taimed asetatakse külmhoonesse või õue talvituma, kust need kevadel viiakse istutamiseks metsa.

Okaspuutaimede töötlemise seadmetega varustatud taimlaid on koos Marana taimlaga kokku kaheksa, neist kuus Rootsis ja üks Lätis Mazsilis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles