Kabli arutelu võttis luubi alla metsa tõelise väärtuse (2)

Lauri Mutso
Copy
MTÜ Rannamänniku Kaitseks korraldas Kabli seltsimajas KAH-alade arutelu, kus kogukonna kaasamise ja valikraie teemal esinesid teadlased.
MTÜ Rannamänniku Kaitseks korraldas Kabli seltsimajas KAH-alade arutelu, kus kogukonna kaasamise ja valikraie teemal esinesid teadlased. Foto: Johanna Roos

Reedel toimus Kabli seltsimajas kõrgendatud avaliku huviga, lühemalt KAH-alade ehk kogukondadele tähtsate metsade teemaline arutelu, kus teiste seas osalesid riigikogu liikmed ja keskkonnaminister Tõnis Mölder. Arutelul jõuti tõdemuseni, et nende metsade olemust ei ole riik küllalt hästi välja selgitanud, ja minister andis teada, et kuniks riigimetsa majanda­mise keskuse (RMK) ja kohalike vahel puudub kokkulepe, ei raiuta Häädemeeste rannikumetsa.

Häädemeeste rannamännikud on paikkonna turismiettevõtjatele miljööväärtuslikud ja neid hindavad kõrgelt kohalikud elanikudki. RMK ja mõneti valitsuski vaatavad arutelu kokku kutsunud mittetulundusühingu Rannamänniku Kaitseks meelest metsa ainult majanduslikult. See väärtus, mis tuleneb puhkusest, tervise kosutusest, marjul- ja seenelkäimisest, jääb tähelepanuta.

Metsaökoloog Anneli Palo rääkis, et rannarahvas loeb luitemetsa ammusest ajast oma rahvusmetsaks. Laevad on ehitatud sealt võetud puudest ja mets on meremeestele toiminud maamärgina, mistõttu paljudes kohtades ei tohtinud üldse raiuda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles