Kunstisadama projekt jõudis taas volikogu ette

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Tempel. Avatud klubide päev. Poliitikute arutelu. Kalev Kaljuste
Tempel. Avatud klubide päev. Poliitikute arutelu. Kalev Kaljuste Foto: Lilli Tölp

Pärnu linnavolinik Kalev Kaljuste esitles täna volikogule Läänemere kunstisadama rajamist puudutavat eelnõu, millega sooviti linnavalitsusele teha ülesandeks valmistada ette vajalikud dokumendid, et seada hoonestusõigus Lai 2 kinnistu suhtes ja hallata kunstisadamat edaspidi.

Eelnõu ei leidnud volikogu enamuse toetust.

Opositsooni kuuluv sotsiaaldemokraat Kaljuste tõmbas eelnõu esitledes koguni paralleeli kunagise Rail Balticu projekti aruteluga, milles oli palju ebaselgust, aga millesse ometi siin mail usku oli. Nüüd ei kahtlevat raudtee vajalikkuses ega selles, et see tuleb läbi Pärnumaa, enam keegi.

“Kui me teeme sellised olulised asjad ära, muutub Pärnu palju atraktiivsemaks nii meile endile kui kogu Läänemere piirkonnale,” märkis Kaljuste ja kutsus volinikke üles kunstisadamaga jätkama.

Kuigi eelnõu üle puhkes volikogu saalis elav arutelu, siis uusi põhjendusi kunstisadama poolt või vastu ei esitatud ja rahvaesindajate seisukohad sarnanesid novembriistungil kõlanutega. Tollal anti linnavalitsusele ülesandeks kunstisadamaga seoses lisakohustusi mitte võtta ja tühistada selle ehitusluba. Opostitsiooni poolt jäi kõlama, et Läänemere kunstisadamal on jätkuvalt tugev potentsiaal saada turismimagnetiks.

Pärnu linnavalitsus on eelnõu seletuskirjas hinnanud, et uue kunsti muuseumi (UKM) näidatud ehituskohustuse täitmise tähtajad on ebareaalsed ja rahastusallikad selgusetud.

Samuti on linnavalitsus üheks olulise takistusena hoonestusõiguse seadmisel toonud välja UKMi kaebuse Tallinna halduskohtule, millega UKM nõuab Pärnu linnavolikogu novembriotsuse tühistamist, kuna muuseum jäi ilma varem tema kasutusse antud kinnistutest. Samuti nõuab UKM talle tekitatud ligemale kaheksa miljoni eurose kahju hüvitamist.

Kohus on võtnud kaebuse menetlusse ja esialgse õiguskaitse korras peatanud Pärnu linnavalitsuse novembris tehtud otsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles