Leinapargi uus kujundus meenutab kunagist rongipeatust

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu Leinapark saab juuniküüditamise aastapäevaks uue väljanägemise.
Pärnu Leinapark saab juuniküüditamise aastapäevaks uue väljanägemise. Foto: Urmas Luik

Homme mälestatakse Eestis 72 aasta taguse märtsiküüditamise ohvreid. Pärnus meenutatakse tollast kurba sündmust tavakohaselt Riia maantee ääres Leinapargis, kus mälestuskivi jalamile asetatakse pärjad tänavugi. Tõsi, viiruse levikust tingituna suurema koosviibimiseta ja eri ajal.

Seekordne küüditatute meenutamine jääb üsna ilmetus ja isegi veidi metsistunud Leinapargis viimaseks, kuna juba aprillis algavad seal ümberkujundustööd.

Vajadustest mälestuskohta, kus meie inimesed sunniti loomavagunitesse, mis teadmata sihtkohta viisid, uuendada on räägitud mitu aastat. Selleks on peetud mõttetalguid ja kujunduse väljaselgitamiseks on linnavalitsuses moodustatud vastav komisjongi.

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius käis Leinapargi uuendamise lubaduse välja 2018. aasta juuniküüditamise mälestuskoosolekul ja tänavuseks juuniküüditamise 80. aastapäevaks läbib park värskenduskuuri.

Pargi keskne osa ehk mälestuskivi lähiümbrus muutub esinduslikumaks ja kogu ala silmapaistvamaks.

Korrastustööde järel annab Papiniidu kunagise raudteejaama lähistele rajatud pargis paremini mälestusüritusi ja -koosolekuid korraldada.

“Praegu puudub mälestuskivi juures kõvakattega tseremoniaalväljak ja pargis pole kohta, kus saaks istet võtta. Pargi muruala on küll hooldatud, kuid mälestuskivi ümbritsevad puud liialt kõrgeks kasvanud, nad varjavad vaadet kivile ja segavad mälestusürituste korraldamist,” rääkis Pärnu linnaaednik Anu Nurmesalu. “Aprillis algavate korrastustöödega tahame need puudused kõrvaldada.”

Pargipuudele tehakse hoolduslõikus ja mälestuskivi lähiümbrusse rajatakse uus haljastus: kivi kõrvale istutakse õitsvaid põõsaid ja püsililli, et lisada puude rohelusele värvi juurde.

Kuna Leinapark asub kunagise raudteepeatuse asukohas ja küüditamisel oli keskne roll nii raudteel kui rongidel, on mõlemat motiivi rõhutatud Leinapargi uues kujunduses.

Mälestuskivi hakkab ümbritsema umbes 500 ruutmeetri suurune sillutatud väljak ja jalgtee, mille kujundus sümboliseerib raudteejaama, kuhu tullakse kokku ja kust minnakse lahku. Väljaku katendina kasutatakse kahesugust sillutuskivi: betoonplaate ja täringukivi. Parki läbiv jalgtee kaetakse betoonkivist katendiga. Teekate kombineeritakse eri kividest, mis tähistavad kunagist raudteed.

Leinaparki paigaldatakse istepingid ja mälestusparki tuleb loomavagunit meenutav infostend, kus on kirjas küüditamise ajalugu. Soovi korral saab ratastel vaguniseina kasutada ajutiste näituste pinnana.

Leinapargi uuendustööd toimuvad 10. aprillist 10. juunini.

Pargi ettevalmistus- ja korrastustööd koos projekteerimisega lähevad maksma ümmarguselt 70 000 eurot.

Uuendustööde aluseks on võetud osaühingu Hüüp koostatud kujundusprojekt, mis samuti näeb ette Leinapargi valgustust ja skulptuuri – need on plaanis paigaldada sinna edaspidi.

Kujundusprojekti koostamisel on kasutatud maastikuarhitektuuri eriala üliõpilaste ideekavandeid.

Nimelt toimus 2019. aasta suvel Pärnus Euroopa maastikuarhitektuuri tudengite aastakohtumisel seminar, kuhu kaasati Pärnumaa ülekohtuselt represseeritute ühenduse Pärnu Memento ja linnavalitsuse esindajad. Seminari tulemusena valmisid üliõpilastel Leinapargi ümberkujundamiseks ideekavandid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles