Motovarjuga merre kukkunud mees päästeti

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbi jää merre vajunud paraplaanisõitja päästmine Vana-Pärnus.
Läbi jää merre vajunud paraplaanisõitja päästmine Vana-Pärnus. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Piirivalvurid päästsid Vana-Pärnus umbes kilomeetri kaugusel kaldast 23aastase Aimar Plataisi, kes oli motovarjuga sõitma läinud ja maandumisel läbi jää vajunud.


Õnnetus juhtus kella 12.36 ajal Vana-Pärnu rannast umbes üks kilomeeter merepoole.

Piirivalvurid jõudsid jäises veel olnud noormeheni kell 14.01 ajal.  

Aimari hobilendurist sõber Raido Paimre ei osanud öelda, miks õnnetus juhtus. Tema sõnutsi sõitis ta sõber madalalt ja maandus millegipärast jääle. „Plaani seal maanduda ei olnud, me pidime maanduma kaldal,“ seletas ta.

Paimre oletas, et ta sõbra motovarjul võis midagi mootoriga juhtuda. „Ma ei kuulnud ega näinud, kuidas õnnetus juhtus, olin ise samal ajal õhus,“ ütles ta.

Paimre sõnutsi oli ilm lendamiseks soodne: puhus nõrk tuul ja nähtavus oli hea. „Selline ilm on lendamiseks ideaalne,“ väitis ta.

Paimre jutu järgi ei olnud Aimar veel väga kogenud motovarjuga sõitja. Õnnetusse sattunud noormees alustas motovarjuga sõitmist eelmisel suvel.

Aimar oli jäises vees ligi poolteist tundi, sest ei päästekeskuse ega piirivalve töötajad ei suutnud kohati jääsupises vees kiiremini abivajaja juurde jõuda.

Kaldalt otse Aimarini jõuda üritanud päästjad jõudsid hansakelguga temast mõnekümne meetri kaugusele.

Merelt plastpaadiga appi tõtanud piirivalvuritel õnnestus abivajajale lähemale pääseda, talle köis visata ja ta paari meetri sügavusest jääsupist kindlamale jääle tirida ning paadiga kaldale toimetada.

Motovarjuga vette kukkunud mees suutis külmas vees vastu pidada tänu rüsijää pankadele toetudes.

Paati ja kiirabitöötajate hoole alla astus läbikülmunud Aimar omal jalal. Kannatanul silmnähtavaid vigastusi ei olnud.

Pärnu haigla avalikkussute juht Eda Amur ütles, et Aimar viidi intensiivravipalatisse ja tema seisund on stabiilne.

Päästjad ja piirivalvurid olid valmis päästeoperatsioonile kaasama Tõstamaal asuva hõljuki ja Tallinnas paikneva päästekopteri. Hõljuki kohalejõudmiseks kulunuks poolteist tundi. Tunniga appi jõudev kopter oli stardivalmis, kuid ei saanud udu tõttu startida.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kriisireguleerimise osakonna peaspetsialisti Jens Haugi sõnutsi ei kvalifitseeru motovarjuga juhtunud õnnetus lennuõnnetusena. Tema väitel ei anna lennuamet motovarjudega lendamise litsentse ja mingit luba selle ala harrastajatel vaja pole.

Haugi arvates ei tuleks motovarjudega lendamist praegu reguleerida. "Inimesed võivad teha, mis neile pähe tuleb, niikaua kui nad pole teistele ohtlikud,“ märkis ta. „Seni kui asi on mõistlikkuse piirides, ei ole vaja seda reguleerida.“ Samuti pole teada, kui palju motovarjureid Eestis on, lisas Haug. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles