Koosmeele preemia pälvivad Pärnu juurtega ema ja tütar

Pärnu Postimees
Copy
Ema ja tütar pälvisid tunnustuse: Margo Orupõld ja tema tütar Flo Kasearu koostöö pakub lootuskiirt naistele, kes on kogenud perevägivalda.
Ema ja tütar pälvisid tunnustuse: Margo Orupõld ja tema tütar Flo Kasearu koostöö pakub lootuskiirt naistele, kes on kogenud perevägivalda. Foto: Mailiis Ollino

Avatud Eesti fond (AEF) annab täna 24. korda üle Koosmeele preemia, mille tänavu pälvivad kunstnik Flo Kasearu ja Pärnu naiste tugikeskuse juht Margo Orupõld.

Auhinna märksõnad on sel aastal loominguline eneseväljendus ja kodanikuaktivism. AEF tunnustab Kasearu ja Orupõllu koostööd perevägivalla teema elulise ja kunstilise esiletõstmise ja lahenduste pakkumise eest. 

Tallinna kunstihoones aasta algusest koroonapiiranguteni väljas olnud näitus “Elust välja lõigatud” kombineeris oskuslikult teema tundlikkuse ja selle kogemus- ja teadmispõhise käsitluse

Näituse valmimisel töötas kunstnik umbes 30-liikmelise naisterühmaga, kellega läbis eri tüüpi loovteraapia, et aidata neil kogetust üle saada.

“Pandeemia ajal on koduvägivald tõusnud ja kardetavasti jäänud senisest rohkem suletud uste taha,” märkis AEFi juhataja Mall Hellam. “Seda enam peame sellest probleemist avalikkuses rääkima ja näitama, et isegi väljapääsmatuna tunduvatest olukordadest on võimalik eluga edasi minna. Flo Kasearu ja Margo Orupõld suudavad seda lootuskiirt pakkuda.”

Tänavu 30. aastapäeva tähistav fond lõi Koosmeele auhinna 1997. aastal eesmärgiga avaldada lugupidamist neile, kes on aidanud kujundada avatud ühiskonda nii koduriigis kui väljaspool, samuti suunanud inimesi üksteist mõistma ja tuleviku Eestit üles ehitama.

Tunnustuse on varem saanud näiteks ühiskonnategelane Lagle Parek, ajakirjanik Andrei Hvostov, HIVi ennetaja Nelli Kalikova, Tartu ülikooli eetikakeskuse juhataja Margit Sutrop, onkoloog Kaiu Suija. 

Auhinnaga kaasneb 1000-eurone preemia, mille väljaandmist toetab LHV pank, ja kunstnik Marje Üksise graafiline leht “Koosmeelesammas”. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles