Õpilased meenutavad Liivamäe lahingut lühifilmides

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Mälestuskivi Liivamäe lahingus langenutele.
Mälestuskivi Liivamäe lahingus langenutele. Foto: Henn Soodla

Liivamäe lahingu 80. aastapäeva tähistamiseks kuulutas Kaitseliidu Pärnumaa maleva Kikepera malevkond välja koduajaloo lühifilmide konkursi, millele oodatakse osalema eelkõige tollaste sündmuste keerisesse jäänud Saarde ja Häädemeeste valla õpilasi.

Lühifilmikonkursiga tahab korraldaja ärgitada noortes huvi ajaloo uurimise ja kajastamise vastu. Kolmeminutise lühifilmi autoril või meeskonnal on valida kaks teemat: Liivamäe lahing või 1941. aasta suvesõda minu kodukandis.

1. juulini kestva konkursi tingimused on avaldatud Saarde valla kodulehel ja lisainfot annab kaitseliitlane Arvi Laasme.

Reede, 4. juuli 1941 on süüvinud kilinginõmmelaste mällu, sel kuupäeval toimus Kilingi-Nõmme lähedal Liivamäel suvesõja esimesi lahinguid Pärnu hävituspataljoni ja linna kaitsjate vahel. Päev varem olid kohalikud kaitseliitlased ja metsavennad kukutanud nõukogude võimu tollases Tali, Saarde, Tihemetsa ja Laiksaare vallas ning Kilingi-Nõmme linnas. Liivamäe lahing toimus Kilingi-Nõmmet tagasi vallutama saadetud Pärnu hävituspataljoni veoautodel saabunud 150 hävituspataljonlase ja neile major Paul Lillelehe juhtimisel vastu astunud 70mehelise võitlussalga vahel. Teadaolevalt langes lahingus linna kaitsjate poolel kaks ja haavata sai kaheksa meest. Hävituspataljoni kaotus oli 68 langenut, 16 haavatut, kümme vangistatut.

Sama päeva hilisõhtul tungis hävituspataljon regulaararmee toetusel Kilingi-Nõmme, alustades haaranguid ja vangistamisi, ja põletas koos taganevate punaarmeelastega maha kesklinna, Kiriku tänava eluhooned, linavabriku, saeveski, majanduse ühisuse viljalaod.

Liivamäe lahingupaika tähistab 2001. aastal paigaldatud valge kõrge mälestusrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles