Koolinoored alustavad malevasuve

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu õpilasmalevlasi ootavad ees enamasti tuttavad heakorratööd kalmistutel. Arhiivifoto.
Pärnu õpilasmalevlasi ootavad ees enamasti tuttavad heakorratööd kalmistutel. Arhiivifoto. Foto: Joosep Laik

Esmaspäeval alustavad Pärnus malevasuve esimesed tänavused malevarühmad ning juunis, juulis ja augustis toimuvatel malevatöödel Pärnu keskuslinnas ning Audru, Paikuse ja Tõstamaa osavallas osaleb 27 rühmas pea 280 koolinoort vanuses 13–17 aastat.

Malevasuvi avatakse pühapäeval Valgerannas.

MTÜ Pärnumaa Õpilasmaleva (PÕM) tegevjuhi Hannele Uutsalu sõnutsi ootavad keskuslinna malevlasi ees enamasti tuttavad heakorratööd kalmistutel.

“Nii nagu varasematel aastatel, saavad selgi korral linna suuremad kalmistud noorte abiga võidupühaks korda. Malevlastel tuleb Alevi, Vana-Pärnu ja Metsakalmistul riisuda-rohida hauaplatse ja vahekäike, istuda taimi, teha värvimistöid ja korrastada jalgteid,” ütles Uutsalu.

Raeküla metsarajal koristavad malevlased varem maha võetud puud ja võsa ning puhastavad metsaalust olmeprügist.

Juulis alustab keskuslinnas tööd teine malevavahetus, kus on peamiselt muinsuskaitserühmad. Nende ülesandeks on restaureerida kalmistutel vanu hauariste ja -piirdeid.

Osavaldadeski vastutavad malevarühmad enamjaolt avalike kohtade korrashoiu eest, teevad abitöid majutusasutuses ning täidavad mitmesuguseid ülesandeid kohalikus raamatukogus ja muuseumis.

Paikuse alevis on noorte pärusmaaks kõikvõimalikud heakorratööd, nagu teeäärte rohimine, pinkide värvimine, alevi mänguväljakute ja kooli liivakattega võrkpalliplatsi puhastamine rohust ning heakorratööd discgolf'i pargis.

Valgerannas on malevlaste rühmad jaotatud nõnda, et kogu rannahooaja vältel oleks rannas tagatud heakord. Nii nagu varasematel aastatel, teevad malevlased seal selgi suvel villa Andropoffist kuni Audru poldrini paar-kolm korda nädalas prügikoristusringe. Peale selle korrastavad nad Valgeranna parkla ääri, immutavad puidukaitsevahendiga laudtee, WC-hoone ja vajadusel istepingid ning vahetavad pinkidel mädanenud lauad uute vastu.

Audru alevikus rohivad koolinoored osavallakeskuse ümbrust ja kraamivad mänguväljakute liivaalasid. Nagu keskuslinnas Pärnus, on ka Audru malevlaste hooleks korrastada kalmistul vanu mahajäetud haudu, rohida mälestusmärgi ümbrust ja võõbata üle pingid.

Tõstamaal toimetavad õpilasmalevlased peamiselt Tõstamaa mõisas, kus nad on abiks turismiinfopunktis ja teatrietenduste ajal.

Suurema osa sellesuvistest Pärnu malevatöödest võimaldab noortele Pärnu linnavalitsus, ettevõtetest palkavad PÕMi kaudu suveks koolinoori appi Ojako puhke- ja koolituskeskus, MTÜ Jõõpre Külaselts ja SA Tõstamaa Mõis.

Pärnu linna rühmadesse saavad eelisjärjekorras Pärnu sissekirjutusega noored. Kui on vabu kohti, võetakse rühma noori ka mujalt Pärnumaalt.

On nii ööbimiseta kui ka ööbimisega rühmi. Ööbimisega rühmad peatuvad traditsiooniliselt Valgeranna kämpingutes ja sel aastal esimest korda Ojako puhke- ja koolituskeskuseski.

Tõeline malevaelu algab Uutsalu sõnutsi pärast tööd.

“Koos veedetud tööväline aeg ja ettevõtmised on noorte jaoks kõige oodatumad. Toimuvad põnevad meeskonnategevused, külastused, töötoad, kokkutulek, grillimised, sportimised jpm. Ühistegevuste plaan pannakse paika koos rühmajuhiga ja siin on igal malevlasel võimalus kaasa rääkida ning oma soove ja ideid väljendada,” rääkis Uutsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles