Euroopa arheoloogiapäevad pakuvad ajaloohuvilistele uudistamist

Pärnu Postimees
Copy
Lihulas saab asula ajalugu tutvustav ringkäik alguse mõisahoone eest.
Lihulas saab asula ajalugu tutvustav ringkäik alguse mõisahoone eest. Foto: Lilli Tölp

Tänasest pühapäevani vältavad Euroopa arheoloogiapäevad. Eestis on seekord tähelepanu keskmes linnaarheoloogia, põnevat kava saab nautida kõikides muinsuskaitsealustes vanalinnades, muu hulgas Pärnus ja Lihulas.

„Enamik meie linnadest on linnana välja kujunenud juba keskajal – tähistatakse ju järjest linnade asutamise esmamainimise 700. ja 800. aastapäevi,” avaldas muinsuskaitseameti arheoloogiavaldkonna juht Ulla Kadakas. “Tõsi, keskaegset hoonestust enam igalt poolt ei leia, suur osa ajaloost on peidus maa all. Seekordsete Euroopa arheoloogiapäevade ajal soovime huvilistele tutvustada meie linnade neid kohti või nähtusi, mis pärinevad linnade varasest ajaloost. Tahame aidata inimestel neid põnevaid märke lugeda ja paremini mõista.”

Arheoloogiapäevadel viib Lihulas ajaloohuvilisi muistset asulat avastama arheoloog Mati Mandel. Millised on vanimad leiud, mis Lihulast välja on tulnud? Milline oli asula oma tekkeajal, 13. sajandil? Linnusest, mõisast ja tsistertslaste nunnakloostrist ja  uuemast ajast kõnelev tuur, kus neilegi küsimustele vastused saab, algab Lihula mõisa peahoone eest homme kell 13.

Linnatuur, millel maksimaalne osalejate arv oli tänaseks küll juba täis, toimub homme suvepealinnaski. Osalejatega otsitakse linnapildist jälgi keskaegsest Uus-Pärnu linnast ja kunagise linnamüüri trajektooril kulgetakse ainsasse keskajast säilinud hoonesse, Punasesse torni. Samal ajal jagub uudistamist neilgi, kes tuuril osaleda ei saa, sest Punases tornis on kogu suve jooksul avatud stendinäitus Pärnu arheoogilistest kaevamistest ja homme ootab seal lapsi ja noori programm “Väljakaevamised arheoloogilised liivakastis”.

Peale Lihula ja Pärnu toimub üritusi Tallinnas, Harjumaal, Kuressaares, Muhus, Paides, Narvas, Haapsalus, Tartus, Viljandis, Rakveres, Valgas ja Võrus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles