Soomaa kodukohvikud avavad külalistele taas uksed

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Soomaa kohvikutepäev 2020. aastal.
Soomaa kohvikutepäev 2020. aastal. Foto: Keskkonnaamet

Homme avavad viis Soomaa kodu ja kogukonda külalistele värava, et pakkuda kohalikke maitseid, tutvustada kultuuripärandit ja piirkonna elulaadi.

Kohvikutepäev kutsuti ellu kolm aastat tagasi, mil Soomaa rahvuspark tähistas 25. aastapäeva. “Sellest on kujunenud tore traditsioon, mida ootab nii Soomaa kogukond kui ka loodusesõbrad lähedalt ja kaugemalt. Võimalus kaeda ehedat Soomaa elu ei avane just iga päev, kohvikutepäev ongi selle kogemiseks hea võimalus. Huvilised saavad ühepuulootsiku ehitamises kaasa lüüa või maitsta viiendat põlve Soomaal elava perenaise valmistatud roogi, nautida head muusikat ja põnevaid mõtisklusi,” avaldas keskkonnaameti kultuuripärandi spetsialist Sandra Urvak.

Külalised on oodatud legendaarsesse Käära tallu Sandra külas, kus kohvikulisi kostitatakse maitsvate ja traditsiooniliste Soomaa roogadega. Tegevust jagub nii väikestele kui ka suurtele.

Sillaotsa talu kohvikut Riisa külas peab külakogukond ühiselt, sealgi ootavad külastajaid rikkalik menüü ja sulnis olemine Halliste jõe kaldal. Kohvikupidamisega teenitud tuluga edendatakse Riisa külaelu.

Tipu looduskoolis saab kogeda põnevaid maitseelamusi, meisterdada Soomaa meisterduskoja eestvedamisel ja teha tutvust koduloomadega. Kell 15 algab pesitsusrahule pühendatud klaverikontsert.

Sel aastal on kaks uut kohvikut: külalisi ootavad Soomaa puhkeküla Riisal ja haabjakohvik Tohera külas.

Soomaa puhkeküla ehk endine Riisa rantšo avab värava, et pakkuda põnevaid soome-ugri maitseid, hõrke küpsetisi ja suupisteid. Külalistel avaneb võimalus näiteks meisterdada ehteid, nautida saunamõnusid, paadisõitu.

Tohera külas Ruukeli ehk Saarisoo talus on avatud haabjakohvik, kus saab rikkalikult süüa, uudistada lootsikuehitust ja sellega kätt proovida. Ruukeli talu kohvikusse pääseb paadiga Riisa raba matkarajalt ja autoga Kaansoo–Jõesuu maanteed pidi.

Kohvikutepäev tipneb Tipu looduskooli õuel, kus õhtul kõneleb zooloog, mõtleja ja Tallinna loomaaia direktor Tiit Maran elurikkusest ning inimese rollist looduses. Õhtu sisustab muusikaga helilooja ja multiinstrumentalist Erki Pärnoja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles