Tõstamaa päästjate arsenali lisandus elustamisaparaat

Pärnu Postimees
Copy
Tõstamaa päästekomandos toimunud koolitusel õpetati kaasaskantavat elustamisaparaati õigesti kasutama.
Tõstamaa päästekomandos toimunud koolitusel õpetati kaasaskantavat elustamisaparaati õigesti kasutama. Foto: Lääne päästekeskus

Tõstamaa päästekomando, kellest professionaalne meditsiiniabi jääb umbes 50 kilomeetri kaugusele, kuulub koos Nõva ja Käina kolleegidega Eestis esimeste sekka, kellel nüüdsest on kasutada kaasaskantav elustamisaparaat.

Punase Risti, Playtech Estonia ja päästeameti koostöös saavad kolm Lääne-Eesti komandot AED-aparaadi (automaatne kehaväline defibrillaator), mis paigaldatakse päästeautodele. AED on kerge ja kaasaskantav elustamisaparaat, mida kasutatakse südame äkksurma korral. Igal aastal tabab äkksurm umbes 700 eestimaalast, AED kasutamine suurendab ellujäämisvõimalust märkimisväärselt.

“Esmaabi andmise vajadus võib tekkida hetkega, kas või kodus mõnusal koosviibimisel perega. Oskuslik ja kiire tegutsemine võib päästa elu ja tunduvalt parandada elu kvaliteeti terviserikke järel,” ütles Punase Risti Lääne regiooni koordinaator Piret Seire.

AED-aparaatide soetamine komandodele on kolme sektori – vabaühenduse, eraettevõtte ja riigi – koostöö.

“Punasel Ristil on esmaabipädevus ja missioon tuua rohkem AED-aparaate avalikku ruumi, tehnoloogiaettevõte Playtech pani ettevõtmisele rahaliselt õla alla ning päästeametil on üle-eestiline võrgustik ja võimekus kiiresti reageerida,” selgitas Seire.

Esimesena saavad aparaadi kolm Lääne-Eesti komandot, kellest professionaalne meditsiiniabi jääb umbes 50 kilomeetri kaugusele.

“Kõik aparaadid jõuavad maapiirkondadesse, kus kiirabibrigaadid asuvad kaugel. Eluohtliku seisundi tekkides jõuame suure tõenäosusega meie inimese juurde esimesena,” selgitas Lääne päästekeskuse juht Heiki Soodla. “Püüame kohal olla nii kiiresti kui võimalik ja kriitiliste olukordade puhuks aparaadid kasutusvalmis hoida.”

Playtechile on ühiskonda panustamine südamelähedane ja heategevusstrateegia üks toetusvaldkondi on tervis.

Playtech Estonia direktor Ivo Lasn märkis, et ettevõttel on igas tegevusriigis töötajatest koosnev heategevuskomitee, kes veab eest kogukonna valupunkte lahendavaid projekte.

“AED-masinate olemasolu maapiirkondades on kiireloomulise abi saamiseks hädavajalik ning seetõttu otsustasime ettevõttena nende soetamist toetada,” lausus Lasn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles