Uhke limusiinide karja aretaja pälvis aasta põllumehe tiitli

Copy
Aasta põllumeheks valitud Andres Vaan ütles, et tiitel on talle suur tunnustus, aga samal ajal suur vastutuski.
Aasta põllumeheks valitud Andres Vaan ütles, et tiitel on talle suur tunnustus, aga samal ajal suur vastutuski. Foto: Sander Ilvest

Lääneranna vallas Lihula kloostri maadele jäävas Rootsi külas osaühingus Topi Mõis Pärnumaa ühe uhkema limusiini tõukarja aretanud ja Eesti üheks suuremaks tõumaterjali müüjaks tõusnud Andres Vaan pälvis tänavuse aasta põllumehe tiitli.

Vaan on rajanud Rootsi külla pere ajaloolistele talumaadele nüüdisaegse tootmishoonekompleksi, teeb karjaaretuses koostööd Prantsuse teadlastega ja kasutab oma karjaaretuseks Euroopa parimat tõumaterjali.

Parima lihaveisekasvataja tiitli pälvis Vaan eelmisel aastal. Topi talukarjas on 400 limusiini tõugu mahelihaveist, kes suviti hooldavad Matsalu looduskaitseala Kasari jõe kallastel. Maad kasutatakse 500 hektarit ja kasvatatakse teraviljagi.

Maalehe ja põllumajandus-kaubanduskoja välja antava tunnustuse pälvinud loomakasvataja tunnistas, et aasta põllumehe tiitel tuli talle üllatusena.

“Kindlasti oli üllatus, tunne on ülev ja samal ajal on see suur vastutus. Enne tiitli kättesaamist ühtegi vihjet ei olnud, et mina selle saada võiksin,” ütles Vaan.

Aastatega on Vaan aretanud ühe Eestimaa parema limusiini karja. Ta on toonud tõumaterjali oma karja aretuseks nii Saksamaalt, Prantsusmaalt, Taanist, Rootsist kui Soomest ja on praegu tõusnud üheks suuremaks tõuloomade müüjaks Eestis.

Karja suurendamise plaani Vaanil praegu ei ole, rõhk on pandud kvaliteedile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles