PILDID ⟩ Vana-Pärnu kalmistu läbis uuenduskuuri

Pärnu Postimees
Copy
Vana-Pärnu kabel sai uue kuue.
Vana-Pärnu kabel sai uue kuue. Foto: Pärnu linnavalitsus

Suve teisel poolel Vana-Pärnu kalmistu kabelis alanud renoveerimistööd on lõppenud ja väike kabelihoone omandanud kenama ilme ja kalmistuvaht saanud paremad töötingimused.

Kabel renoveeriti Pärnu linnavalitsuse heakorraspetsialisti Piret Unni sõnutsi kapitaalselt. Esmalt võeti hoone vana põrand üles, selle alla jäävat pinda süvendati ja soojustati ning paigaldati põrandakütegi. Põrand viimistleti suurte keraamiliste plaatidega. Laekonstruktsioonide avamisel selgus, et vee läbijooksude tõttu on kõikidel katuse algupärastel puittarinditel tugevad niiskuskahjustused, mistõttu need tuli välja vahetada. Katusealune soojustati ja kabelisse pandi uus, ajastule omase profiiliga laudlagi.

Nähtava muutuse tegid läbi hoone avatäitedki: kui varem olid aknaavad laudadega suletud, siis nüüd on kabelil kaheraamsed puitaknad. Kabelisse viis enne lihtne püstlaudisega kahetiivaline uks, nüüd aga on ühes lengis kaks ust, millest välimine on korralik puidust tahveluks ja sisemine klaaspaketiga puituks.

Võimalikult originaalilähedast tooni värske värvikuue said nii kabeli interjöör kui eksterjöör. Fassaadile ja siseseintele maksimaalselt algupäraste värvitoonide saamiseks telliti värviuuringud, millega selgitati välja ehitise ajaloolised viimistluskihid.

Kuna 1874. aastal valminud kabel kuulub muinsuskaitse alla, tuli renoveerimiseks koostada põhjalik tegevuskava ja see muinsuskaitseametiga kooskõlastada.

Tänu sellele, et kabel sai soojustatud, sinna paigaldati põrandaküte ja korrastati ventilatsioon, pole ohtu, et paksude kivimüüride vahele koguneks liigset niiskust, mis hakkaks hoonet kahjustama.

Peale kabeli tegid värskenduskuuri läbi kabeli juurde viiv tee ühes hooneesisega, mis said uue katendi, samuti kabeli sokli ümbrus, ja Haapsalu maantee äärde jäävad surnuaia peavärava postid.

Vana-Pärnu kabeli renoveeris Viimistlus ja Ehitus OÜ. Tööd läksid maksma veidi üle 38 650 euro. Teekatet ja väravaposte uuendas Läänekivi OÜ ja nende tööde maksumus oli 13 000 eurot. Muinsuskaitseamet toetas kabeli renoveerimist 10 648 euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles